Programma

Dutje tijdens autorijden over drie jaar mogelijk?

  1. Nieuwschevron right
  2. Dutje tijdens autorijden over drie jaar mogelijk?

Volgens autofabrikanten maken we binnen nu en drie jaar gebruik van zelfrijdende auto's! Realistisch of te mooi om waar te zijn?

Auto zonder stuur en pedalen

Kun je als chauffeur over een aantal jaren tijdens het rijden genieten van een film of zelfs een lekker dutje doen? Auto-journalist Bart Oostvogels in Wout2Day: "Technisch is het zeker haalbaar. Het autonoom rijden bestaat uit vijf levels. Bij het vijfde level verdwijnen het stuur en het gas- en rempedaal uit de auto. Het is vrij eenvoudig om een auto zelfstandig te laten rijden op een weg waar al het verkeer in dezelfde richting rijdt. Dat is software-technisch wel te programmeren."

Vijf procent menselijk instinct

Toch twijfelt Oostvogels over de haalbaarheid: "Vijfennegentig procent is prima te programmeren, maar die andere vijf procent is menselijk instinct. Stel je voor: je staat bij een drukke kruising en er is eigenlijk geen doorkomen aan. Als mens kun je dan afdwingen om er toch voorbij te kunnen, maar kan een autonome auto dit ook?" Volgens de auto-journalist zullen zelfrijdende auto's daarom de komende jaren nog geen deel uitmaken van het verkeer: "Als het ooit zover komt, zal dat eerst op bepaalde trajecten zijn. Op snelwegen bijvoorbeeld en nog niet in stedelijk verkeer."

Beluister hier het hele gesprek bij Wout2Day:

Is een dutje tijdens het autorijden binnen 3 jaar mogelijk?

WOUT2DAY

Je hoort Wouter maandag tot en met donderdag tussen 18.00 en 20.00 uur met Wout2Day op NPO Radio 2!

Ster advertentie
Ster advertentie