Programma

Waarom verschijnt er nu al een boek over het Ruinerwold-drama?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom verschijnt er nu al een boek over het Ruinerwold-drama?

Het Ruinerworld-drama houdt ons sinds eind 2019 allemaal bezig. Er is nu al een boek verschenen rondom het drama, terwijl de zaak nog moet beginnen. Negen kinderen van Gerrit Jan van D. hebben hier verontwaardigd op gereageerd.

Op 21 januari is de eerste openbare strafzaak met de vader van het Ruinerwold-gezin en hun klusjesman Josef B. Telegraafverslaggevers Marcel Vink en Silvan Schoonhoven brachten een boek uit naar aanleiding van het nieuws. Jan-Willem belt met auteur Marcel Vink tijdens Jan-Willem Start Op!

Spookhoeve Ruinerwold

De zaak moet nog beginnen, maar toch gaat Spookhoeve Ruinerwold nu al over de toonbank. Hoe kan dit? "Het boek is gebaseerd op heel veel documenten die wij in handen hebben gekregen. We hebben dossiers van de politie ingezien, waarmee we nu al gelijk aan de slag konden gaan. Het zijn vooral veel persoonlijke documenten, waaronder chatconversaties," aldus Vink.

Er is veel commotie ontstaan rondom het uitbrengen van het boek. Zo werd het boek besproken tijdens talkshow Op1. Presentatrice Welmoed Sijtsma leest een reactie van de kinderen voor: "Wij zijn hard geraakt door de manier waarop er met onze informatie wordt omgegaan. [...] Het kwetst ons dat in de titel wordt gesproken over een duister gezin, waardoor het lijkt alsof we iets verkeerd hebben gedaan. Anders dan de schrijvers beweren is niemand van ons benaderd voor een reactie op dit boek."

Contact met de kinderen

Marcel ontkent dit in het gesprek met Jan-Willem: "Wij hebben veel moeite gedaan om met de kinderen in contact te komen. Rondom het boek hebben wij ze benaderd maar daar is geen enkele reactie op gekomen", aldus Vink. Volgens de journalist reageren de kinderen nu op publicaties over het boek zonder dat ze het zelf hebben gelezen.

Luister hieronder naar het hele gesprek tussen Jan-Willem, Jeroen en auteur Marcel Vink.

Waarom verschijnt er nú al een boek over het Ruinerwold-drama?!

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie