Nieuws
BNNVARA

Sinan Can luistert naar Einaudi in oorlogsgebieden: 'Hij is een soort therapeut voor mij geworden'

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Sinan Can luistert naar Einaudi in oorlogsgebieden: 'Hij is een soort therapeut voor mij geworden'

Sinan Can verkeert zich als documentairemaker in de meest verschrikkelijke situaties. Op die momenten trekt hij zich het liefst even terug om zijn gedachten te kunnen verplaatsen. De muziek van Italiaanse componist en pianist Einaudi maakt dit voor hem mogelijk.

Een aantal jaar geleden kwam Sinan per toeval achter de muziek van Einaudi. Het greep hem direct. Hij ziet de componist als een soort therapeut. Hij neemt de muziek mee naar oorlogsgebieden en zet het aan wanneer hij aan een situatie wil ontsnappen. "Oortjes in en ogen dicht. Dan kom ik tot rust."

Bij de val van Irakese Mosul in 2017 was zo'n moment. "Daar was het ellende, puinhoop en gevaar." Hij was daar voor een documentaire daar aan het filmen en kon niet weg van deze plek. Een aantal IS'ers zat verstopt in een gebouw zo'n 200 meter bij hem vandaan en er werd over en weer geschoten. Toen is Sinan in een gepantserde auto gaan zitten om zijn gedachten uit te schakelen. Door naar het ritme van de muziek van Einaudi te luisteren, wordt Sinan automatisch rustiger.

Zijn gedachten zijn dat ergens anders. "Ik denk dan niet meer aan de dood en aan verderf in de omgeving, de geur van dood, de ellende, de gewonde mensen, de brokstukken om je heen, de gebroken harten. Ik denk dan eigenlijk aan niks." Met die muziek waant hij zich even in een andere plek.

Hij zou graag aan de componist willen vertellen hoe zijn muziek hem door dit soort situaties heen sleept. Alleen elke keer wanneer Einaudi naar Nederland komt om op te treden, is Sinan in het buitenland om een documentaire op te nemen. "Hoe hij het voor elkaar krijgt, weet ik niet."

Ben je benieuwd naar het hele gesprek met Sinan Can bij Zomerspijkers? Luister het gesprek terug via je favoriete podcast-app.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie