Nieuws
BNNVARA

Formatie gaat zeker nog wel drie weken duren: 'Record te pakken'

foto: ANP / Sem van der Walfoto: ANP / Sem van der Wal
  1. Nieuwschevron right
  2. Formatie gaat zeker nog wel drie weken duren: 'Record te pakken'

De formatiegesprekken gaan vandaag weer verder op het Hilversumse landgoed De Zwaluwenberg. Dit maal is er voor drie dagen geboekt, maar dat betekent niet dat we vrijdag ook een nieuw kabinet hebben. Zo vertelt politiek verslaggever Joost Vullings in Jan-Willem Start Op.

"Het gekke is dat ze natuurlijk zelf het gevoel hebben dat ze pas net zijn begonnen", vertelt Joost Vullings. De formatie duurt inmiddels al 223 dagen, maar tot dusver is er nog weinig inhoudelijk onderhandeld. Dit is pas de eerste combinatie van partijen die de inhoud gaat bespreken. "Maar verwacht niet dat als ze vrijdagmiddag klaar zijn, dat ze dan naar buiten lopen met een regeerakkoord. En volgende week ook nog niet. En de week daarop ook nog niet. En misschien moeten we dan nog eens gaan vragen of het bijna af is", legt de politiek verslaggever uit.

Record voor langste formatie bijna binnen

Dat betekent ook dat dit kabinet hoogstwaarschijnlijk het record voor de langste formatie ooit te pakken heeft. De langste formatie tot nu toe duurde 225 dagen en dit record is dus aanstaande vrijdag al verbroken. Dit betekent echter niet dat de partijen in de tussentijd stil hebben gezeten. Het feit dat er niets uitlekt is een goed teken. "Als er heel veel inhoudelijk gelekt wordt uit een onderhandelingsproces, dan weet je dat het eigenlijk niet goed zit. Want lekkages leiden ook altijd weer tot nieuwe fricties achter de schermen. Dus het feit dat het potdicht zit en dat we niets horen, moet je dan dus maar zien als een goed teken."

Bekijk het hele gesprek hieronder:

Formatie gaat zeker nog wel drie weken duren: 'Record te pakken'

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie