Nieuws
BNNVARA

Prikspijt verkozen tot het woord van het jaar 2021

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Prikspijt verkozen tot het woord van het jaar 2021

Prikspijt is de grote winnaar van de Woord van het Jaar verkiezing van Van Dale. Ruim 80 procent van de stemmers vond dit hét woord van 2021.

Selfie, blokkeerfries en ontvrienden: de Woord van het Jaar verkiezing leverde al heel wat spraakmakende jaar-woorden op. Dit jaar was er weer een heel scala aan woorden genomineerd, waar afgelopen weken op gestemd kon worden. Zo maakten onder andere de woorden boosterprik, influenceer en QR-samenleving kans op de titel 'Woord van het Jaar 2021'. Prikspijt is met 80 procent van de stemmen echter dé grote winnaar en daarmee het Van Dale woord van 2021. "Het weerspiegelt denk ik een beetje de polarisatie rond het vaccineren. In die zin is het een woord dat bij deze tijd", vertelt woordenboekmaker Ton den Boon in Jan-Willem Start Op.

Eeuwigheidswaarde

Prikspijt is waarschijnlijk een vergankelijk woord. "Het is te hopen dat alle corona-woorden dan verdwenen zijn. Dat zou betekenen dat de pandemie dan verdwenen is", legt Ton uit. Voor de verkiezing letten ze niet op eeuwigheidswaarde, een woord moet vooral goed bij het jaar passen. Hoewel er wel woorden van het jaar zijn die grote eeuwigheidswaarde hebben. Zo is selfie bijvoorbeeld echt blijven hangen. "Het aardige was dat toen het woord selfie tot het Woord van het Jaar werd verkozen, toen zei iedereen dat dat woord binnen een paar maanden weer verdwenen zou zijn. Je kunt niet voorspellen hoe zo'n woord zich gaat ontwikkelen."


Beluister het hele gesprek hieronder:

Prikspijt verkozen tot het woord van het jaar 2021

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie