Nieuws

Tien jaar na de beving in Huizinge start actiemaand: "Vind het een heftige dag"

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tien jaar na de beving in Huizinge start actiemaand: "Vind het een heftige dag"

Voor veel Groningers is het een beladen dag. Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat Huizinge werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 3.6. In Jan-Willem Start Op bellen Wout en Frank met Tweede Kamerlid Sandra Beckerman.

Hoewel de aardbeving in Huizinge niet de eerste aardbeving in Groningen was, was het wel de zwaarste, en markeert het daarmee voor velen het begin van de aardbevingsproblematiek. Die nu, 10 jaar later, voor een hoop gedupeerden nog niet ten einde is. "Ik vind het wel een heftige dag moet ik zeggen", vertelt Sandra Beckerman. "Tien jaar geleden en nog steeds zitten zoveel gedupeerden in zo'n diepe ellende. Die bevingen daarvan is Groningen de dupe, maar Groningen is nog veel meer de dupe van volstrekt tekortschietend overheidsbeleid. En dat doet pijn."

'Druk opvoeren'

Daarom start vandaag de actiemaand Respect voor Groningen, een initiatief van o.a. Sandra Beckerman dat georganiseerd wordt door het Groninger Gasberaad en de Groninger Bodembeweging. "We dachten we hebben heel vaak een dagactie gevoerd en dat is niet genoeg. We willen de druk opvoeren en laten zien dat het echt nodig is. Respect voor Groningen", legt Sandra uit. Wat er vooral moet komen is vertrouwen, vindt de politica. "Het begint bij vertrouwen, want het hele systeem is nog steeds gebaseerd op wantrouwen. Dus als jij een scheur in je muur hebt, moet jij eerst door onmogelijke hoepels springen om te bewijzen dat het is gekomen door de gaswinning. En het lukt de één wel en de ander niet, waardoor je allemaal ongelijkheid ziet. En wij zeggen maakt nou voor elk huis één plan."

Bekijk het hele gesprek hieronder:

Exact 10 jaar na de beving in Groningse Huizinge start actiemaand: "Vind het een heftige dag"

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie