Nieuws
KRO-NCRV

Olaf Koens vanuit Oekraïne: 'De winters zijn hier lang en streng'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Olaf Koens vanuit Oekraïne: 'De winters zijn hier lang en streng'

In Oekraïne is de eerste sneeuw gevallen. Ondanks dat de kou er aankomt is dat voor veel Oekraïners nog geen reden om het land te ontvluchten. Olaf Koens verblijft op dit moment in de Oekraïense stad Dnipro en vertelt in De Wild In De Middag over de situatie.

Volgens de journalist en correspondent Olaf Koens kan het erg koud worden in Oekraïne de aankomende maanden. "De winter komt eraan, en dat merk je toch wel aan alles. Het kan wel -20 graden worden hier", vertelt Koens. "De winters zijn hier lang en streng. En dat wordt natuurlijk helemaal koud als je geen elektriciteit of verwarming hebt." Toch is dat voor het Oekraïense volk nog geen reden om te vluchten. Ze blijven op zoek naar creatieve oplossingen om de winter goed door te komen.

Creatieve oplossingen

De Russen hebben veel transformators en energiecentrales verwoest, waardoor veel is uitgevallen. "Er zijn gebieden die net zijn bevrijd. Daar is helemaal niets meer", vervolgt Koens. "Daar is de infrastructuur helemaal verwoest, daar is geen stroom, geen water, geen gas, geen licht, helemaal niets. Daar maken mensen zich veel zorgen."

Ze werken dag en nacht om de schade te herstellen. Koens vertelt dat de Oekraïners daar behoorlijk creatief in zijn, waardoor het ze vaak lukt dingen snel te repareren.

Ook in de stad Dnipro, waar ze veel te maken hebben met stroomuitval, gaan ze daar met een hele creatieve manier mee om. De Oekraïners laten zich niet zomaar kennen. "Iedereen zegt: 'ach, wat maakt ons dat nou uit. Dat is niks vergeleken met wat de jongens aan het front allemaal door moeten maken'", zegt Koens.

Beluister het fragment hieronder voor Koens ervaringen in Dnipro:

De Wild In De Middag

Je hoort De Wild In De Middag van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie