Nieuws
BNNVARA

Onderzoek wijst uit: James Bond eigenlijk vrij onhygiënisch

foto: ANP / Valerie Maconfoto: ANP / Valerie Macon
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek wijst uit: James Bond eigenlijk vrij onhygiënisch

De strakke kapsels en maatpakken van James Bond doen vermoeden dat hij één van de verzorgdste mannen van de filmwereld is. Maar epidemiologen Teun Bousema en Wouter Graumans denken daar anders over, zo vertellen ze in Spijkers met Koppen.

Tijdens één van hun reizen kwamen Teun Bousema en Wouter Graumans, beiden werkzaam op de afdeling epidemiologie van het Radboudumc, op het idee onderzoek te doen naar de persoonlijke hygiëne van James Bond. “Ik zat in Burkina Faso en daar had ik weer eens een virus opgelopen. Dus ik zat dagenlang op de wc en toen dacht ik: 'Bond reist net als ik de hele wereld over. Hoe kan het dat hij nooit ziek wordt?'."

Alcohol en handen wassen

Over de resultaten van hun onderzoek zijn Bousema en Graumans niet te spreken. Wat blijkt: in 25 films wast 007 slechts twee keer zijn handen. Ook andere gezondheidsadviezen worden door de Britse geheim agent structureel in de wind geslagen. “Hij drinkt maar op drie momenten géén alcohol. Hij smeert zich nooit in met zonnebrand. En toen Bond in Japan was, tussen twee pandemieën in, moest hij zich vermommen en gebruikte hij een gezichtsmasker van iemand anders.” In de allereerste James Bondfilm Dr. No gaat het al fout. “Hij was in Jamaica en had allemaal muggen om zich heen. Hij was totaal niet beschermd. Hij droeg geen goede kleding en gebruikte ook geen DEET.”

Seksuele historie?

Ook tussen de lakens neemt Bond, die met No Time To Die in Nederland al ruim één miljoen bezoekers trok, weinig voorzorgsmaatregelen. “Het viel ons op dat hij heel snel met die vrouwen in bed duikt. In Thunderball was dat slechts twintig minuten. Hij heeft natuurlijk geen enkel idee wat de seksuele historie is van die vrouwen. Voorbehoedsmiddelen hebben we eigenlijk ook niet gezien.”

De onderzoekers benadrukken dat hun project geen belastinggeld heeft gekost. “We hebben het allemaal in de avonduren gedaan, buiten de baas zijn tijd.”

Bekijk het interview met Teun Bousema en Wouter Graumans hieronder:

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie