Nieuws
BNNVARA

Het allereerste NK Crokinole staat vandaag op de agenda: wat moét je allemaal weten over dit bordspel?

foto: Crokinolefoto: Crokinole
  1. Nieuwschevron right
  2. Het allereerste NK Crokinole staat vandaag op de agenda: wat moét je allemaal weten over dit bordspel?

Croki-watte? Crokinole! Het allereerste NK Crokinole vond vandaag plaats in Utrecht. In Spijkers met Koppen nemen drie spelers je mee in de wereld van het bordspel en blikken ze vooruit op het toernooi.

Deelnemers Wouter Rill van Crokinole Club Kromme Vinger en Vincent Croes, de regerend Nederlands kampioen, waren zichtbaar gespannen. "Het komt steeds dichterbij. Over een uurtje moeten we er staan", aldus Wouter, die zichzelf de underdogpositie aanmeet. "Als ik de poulefase doorkom, dan haal ik de titel binnen."

Aan wie nog niet met crokinole bekend is, geeft Wouter graag een uitleg. "Het is een Canadees bordspel. Je kunt het een beetje vergelijken met sjoelen versus curling. Behendigheid is belangrijk. En het is gewoon heel gezellig." Sjoerd Diemel, voorzitter van de Nederlandse Crokinolebond, noemt het een "elegante sport". Sjoerd haalde het spel hoogstpersoonlijk naar Nederland. "We zaten in een door Canadezen opgericht hostel, daar speelden we crokinole. In Nederland konden we ook een bord krijgen. Zo is het in de vriendengroep gaan groeien, en iedereen was meteen hooked." Dat Sjoerd als voorzitter van de crokinolebond ook meespeelt, is volgens de heren geen bezwaar: ook dat is crokinole.

Uiteraard kan Dolf de kans om zelf een potje crokinole te spelen niet laten liggen. Ben je benieuwd of hij de nationale titel van Vincent kan afpakken? Bekijk het fragment hieronder:

Video niet beschikbaar

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie