Muzieknieuws

Muziek in hersengolven: Another Brick In The Wall van Pink Floyd te horen in brein

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Muziek in hersengolven: Another Brick In The Wall van Pink Floyd te horen in brein

Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben met succes een stukje van Pink Floyd’s Another Brick in the Wall gereconstrueerd op basis van de hersenactiviteit van patiënten.

Het is de eerste keer dat muziekgolven op deze manier via de hersenen zijn opgevangen en in elkaar zijn gezet. Deze week is het volledige onderzoek gepubliceerd in Plos Biology. Het was eerder alleen nog mogelijk met spraak.

29 epilepsiepatiënten

De hersenactiviteit werd voor dit onderzoek gemeten aan de hand van elektroden in de hersenen bij 29 epilepsiepatiënten. Bij deze patiënten waren al elektronenmatjes geïmplanteerd in de hersenen om zo de epileptische aanvallen beter te kunnen lokaliseren. Ze hadden gemiddeld 92 elektroden in hun hersenen geplaatst gekregen en als voorwaarde moest het ook een deel van de superieure temporale gyrus (STG) bedekken. Deze plek zit een stukje boven de oren, een belangrijke plek voor de verwerking van muziek.

Another Brick in the Wall

De 29 epilepsiepatiënten, van zestien tot zestig jaar, kregen de opdracht om aandachtig te luisteren naar Another Brick in the Wall (deel 1) met een koptelefoon. Tijdens het luisteren werd de hersenactiviteit van de patiënten vastgelegd door middel van een electroencephalografie (EEG). Met behulp van kunstmatige intelligentie konden de onderzoekers vervolgens de opname reconstrueerden waarin de tekst 'All in all, it’s just another brick in the wall', de melodie en het ritme van het nummer te horen is.

Onder water?

Het lijkt net alsof de opname onder water wordt afgespeeld. Volgens hoofdonderzoeker Robert Knight komt het doordat er om de 5 millimeter een elektroden op de hersenen zijn geplaatst. "Als we de elektrodes dichter bij elkaar zouden hebben geplaatst, was de kwaliteit beter geweest", aldus Knight in een gesprek met The Guardian.

Luister hieronder naar het fragment:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister hieronder naar Another Brick In The Wall:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie