Muzieknieuws

Eagles-bassist Randy Meisner op 77-jarige leeftijd overleden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eagles-bassist Randy Meisner op 77-jarige leeftijd overleden

Mede-oprichter en bassist van de Eagles Randy Meisner is woensdagavond op 77-jarige leeftijd overleden aan COPD. Dat nieuws werd onthuld via de website en Facebookpagina van de band.

"Randy was een integraal onderdeel van de Eagles en speelde een belangrijke rol in het vroege succes van de band", schrijven de Eagles in een verklaring.

'Aan de voorhoede van de muzikale revolutie'

"Als de originele bassist van de baanbrekende country-rockgroep Poco, stond Randy aan de voorhoede van de muzikale revolutie die eind jaren 60 in Los Angeles begon", schrijft de band. "Zijn vocale bereik was verbluffend, zoals blijkt uit zijn kenmerkende ballad Take It To The Limit."

Meisner richt samen met Don Henley, Glenn Frey en Bernie Leadon in 1971 de Eagles op. De bassist zingt ook op verschillende albums van de rockband, waaronder One Of These Nights, Desperado, Eagles, On The Border en Hotel California. Ook schrijft Meisner in 1975 mee aan Take It To The Limit.

Nog één keer samen optreden

In 1977 verlaat Meisner de band. Hij gaat solo verder en brengt nog een aantal platen uit, waaronder One More Song in 1980. Als de band in 1998 wordt geïntroduceerd in van de Rock and Roll Hall of Fame, verschijnt Meisner samen met de Eagles op het podium en spelen ze Take It Easy en Hotel California:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Zijn stem is werkelijk goud'

"Hij was de man van de prachtige hoge stem", vertelt Leo Blokhuis tijdens Jan-Willem Start Op over Randy Meisner. "Hij was ook altijd een beetje de man die leed onder het geweld van de grote ego's in de Eagles. Je had natuurlijk Glenn Frey en Don Henley die de lijnen uitzetten in de band, en Meisner begon een beetje een angst te ontwikkelen voor het zingen van Take It To The Limit. Er zit een hele lange, hele hoge noot in, die altijd een enorm applaus opleverde als ze die live deden. Hij begon daar steeds meer tegenop te zien, maar hij moest dat echt doen van de anderen. Dat is uiteindelijk ook de reden geweest om te breken daarmee."

"Als je van zijn stem houdt, hij heeft ook een aantal hele mooie soloplaten gehad", vervolgt Blokhuis. "Maar hij heeft nooit meer mogen ruiken aan het succes dat hij met de Eagles gehad heeft."

Leo Blokhuis over wat Eagles-oprichter Randy Meisner zo'n bijzondere muzikant maakte

Ster advertentie
Ster advertentie