Muzieknieuws

Bart Arens was bij het allerlaatste optreden van De Dijk en dit is zijn verslag

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bart Arens was bij het allerlaatste optreden van De Dijk en dit is zijn verslag

Bart was aanwezig bij het allerlaatste concert van De Dijk in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam. Na deze bijzondere avond schreef hij onderstaand concertverslag.

1 oktober 1981. Een belangrijke datum voor De Dijk: ze treden op in poptempel Paradiso. Het is hun eerste (!) optreden ooit. Vanavond is het ruim 41 jaar later, en op de plek waar De Dijk als live artiest geboren werd, sluiten ze hun carrière ook weer af.

'Een goed bandje moet wiebelen'

Zanger Huub van der Lubbe zei ooit: "Een goed bandje moet wiebelen", waarmee hij doelt op het samenspel dat de bandleden moet doen versmelten, liedjes moet laten leven. Daar is De Dijk een schoolvoorbeeld van. Wat speelt deze band strak en los tegelijk. Vanaf seconde één.

Sommige woorden hebben op zo’n bijzondere avond als vanavond een iets andere lading, te beginnen met openingstrack Goed Je Weer Te Zien:

"Het lijkt een eeuwigheid
Die loos verstreken tijd,
Loopt nu eindelijk op z′n end"

Vooral de laatste zin lijkt Huub kort te raken. Hij houdt heel even in en slaakt een kleine zucht.

Nieuwe hoofdstukjes

Het publiek in Paradiso zit er vanaf het begin heerlijk in, ook beseffende dat dit de aller-aller-allerlaatste show is. Als Ze Er Niet Is, Laat Het Vanavond Gebeuren en Niemand In De Stad, allemaal worden ze luidkeels meegezongen en wordt er uitgebreid geklapt en gejoeld.

Iedere laag die Huub van z’n prachtige maatpak uitdoet opent ook een nieuw hoofdstukje in de show. Met als derde laag de samenwerking van De Dijk met soullegende Solomon Burke: Hou Me Vast / Hold On Tight. Het bijpassende t-shirt draagt Huub trots.

Later in de show wordt er gerefereerd aan de prille begintijd waarin de band hun eerste liedje had geschreven, opgenomen, uitgebracht en naar de radio hadden gebracht. Het nummer deed he-le-maal niks. "Jullie moeten vanavond maar even luisteren of het echt niks was", vertelt Huub. Vervolgens zet de band Bloedend Hart in. Alle begin is moeilijk!

Na duizenden shows toch écht klaar

Gitarist JB Meijers, die ook veel van hun muziek produceerde, speelt de laatste paar songs mee. Hij rockt de songs naar een lekker scheurend hoogtepunt. Na 25 liedjes (bijna allemaal joekels van hits) en twee toegiften is het na duizenden shows, waaronder 83 keer Paradiso, dan toch écht klaar. Huub richt zich tot de honderden familieleden, kennissen, fans, en andere genodigden - iedereen die betrokken was in de carrière van de band: "Vrienden, we hebben van jullie gehouden, dat voelde goed, het voelde wederzijds, dank jullie wel."

De band sluit symbolisch af in de oorspronkelijk bezettin,g zoals ze 41 jaar geleden begonnen. Even symbolisch is het laatste liedje zelf: Mag Het Licht Uit.

Hans, Antonie, Nico, Pim, Huub, Roland, Peter en Jelle (zoon van Antonie): bedankt voor een prachtige avond! De Dijk, bedankt voor 41 prachtige jaren!

Quote

Vrienden, we hebben van jullie gehouden, dat voelde goed, het voelde wederzijds, dank jullie wel.

Huub van der Lubbe
Ster advertentie
Ster advertentie