Muzieknieuws

Vijf dingen die je niet wist over Waterfalls van TLC

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf dingen die je niet wist over Waterfalls van TLC

Het zwoele R&B-nummer Waterfalls van TLC is in de nazomer van 1995 een top 10-hit in Nederland en het is nog steeds een van de bekendste liedjes van de groet uit Atlanta. Maar er zijn nog genoeg leuke feitjes over Waterfalls die je misschien nog niet wist.

De platenbaas wilde het niet uitbrengen

Wanneer TLC in de opnamestudio bezig is met Waterwalls weet het meidentrio dat ze een grote hit te pakken hebben. Hun platenbaas Clive Davis denkt daar echter anders over. Davis is iemand die gewoonlijk gouden oortjes heeft en meteen een hit herkent, maar bij Waterfalls hoort hij het gewoon niet. Als smeekbede sturen de dames een poster naar zijn kantoor, waarop met markeerstift staat geschreven: “Please believe in us.” Dat trekt Clive Davis uiteindelijk over de streep en het wordt de grootste hit van het trio, tot vier jaar later No Scrubs verschijnt.

Waar staan de drie letters voor?

In het tweede couplet van Waterfalls zingt TLC over een man die er een losse seksuele moraal op nahoudt. Het couplet wordt afgesloten met de regel: “Three words took him to his final resting place.” Maar wat zijn die drie letters? TLC doelt hier op hiv. Medio jaren 90 is aids nog een onbehandelbare ziekte die wild om zich heenslaat. Mede daardoor uit TLC zich openlijk over de gevaren van onbeschermde seks en promoten ze actief het gebruik van condooms.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

CeeLo Green zingt moppie mee

Zanger CeeLo Green is nog een volslagen onbekende zanger wanneer TLC in 1994 in de studio aan het werk is aan Waterfalls. Wel staat hij onder contract bij dezelfde platenfirma als Chili, T-Boz en Lefteye en hij is zelf in de studio direct naast die van TLC aan het werk. Voor de achtergrondvocalen van Waterfalls hebben ze achtergrondzangers nodig, dus CeeLo wordt gevraagd om mee te zingen. Hij stemt in. Pas ruim een decennium later breekt hij door als zanger van Gnarls Barkley, met de single Crazy, en later solo.

Mee het graf in

De leden van TLC schrijven Waterfalls niet zelf, maar een productieteam uit Atlanta maakt het lied speciaal voor de groep. Het enige autobiografische element in de tekst is de door Lisa ‘Lefteye’ Lopes geschreven rap. Hierin haalt ze de media-aandacht rondom haar privéleven aan. Haar tumultueuze relatie met American footballspeler Andre Rison loopt volledig uit de hand wanneer Lopes per ongeluk zijn villa in lichter laaie zet. Daarvoor wordt ze uiteindelijk veroordeeld. Nadat ze in 2002 in Honduras verongelukt, wordt de raptekst van Waterfalls op haar grafkist gegraveerd.

Straight Outta Compton

De videoclip van Waterfalls is in 1995 een echte eye-catcher, vooral vanwege de dan vernieuwende computereffecten. De drie leden van TLC zijn omringd door water en transformeren in de videoclip. Het levert de dames verschillende prijzen op. De regisseur van de videoclip is F. Gary Gray, die in de jaren daarna ook diverse films maakt. Zo regisseert hij onder anderen The Fate Of The Furious en de NWA-biopic Straight Outta Compton.

Ster advertentie
Ster advertentie