Muzieknieuws

Jeroen over ABBA-hologramconcert: 'Nog nooit zoiets meegemaakt'

foto: ABBA
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeroen over ABBA-hologramconcert: 'Nog nooit zoiets meegemaakt'

Afgelopen weekend ging de hologramtour van ABBA in première. De vier Zweedse zangers zijn een jaar lang te bewonderen in Londen. Niet in levende lijven, maar als zogeheten ABBA-tars.

De première vond plaats in een arena die speciaal voor de concerten is gebouwd in het Queen Elizabeth Olympic Park. De vier ABBA-leden Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus en Benny Andersson (inmiddels allemaal boven de 70 jaar oud) waren voor het eerst in 36 jaar weer samen in het openbaar en kwamen na afloop van de opening even op het podium.

'Nog nooit zoiets meegemaakt'

Jeroen Kijk in de Vegte was aanwezig tijdens een van de eerste shows. In Jan-Willem Start Op! vertelt hij over zijn ervaring: "Je gaat er natuurlijk in eerste instantie naar toe van 'Ik ga naar een concert'. [...] Maar dat is het natuurlijk helemaal niet. Een concert draait om 'zou de band in vorm zijn? Zouden ze het naar hun zin hebben? Haalt 'ie de hoge noot? Maar dat heb je bij zo'n bijeenkomst helemaal niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

ABBA-tars

Volgens de Britse media zijn de ABBA-tars bijna niet van echt te onderscheiden. Wekenlang zijn de bewegingen van de bandleden gedetailleerd bekeken en geregistreerd. Van de duizenden beelden en hun gezichtsuitdrukkingen zijn digitale animaties gemaakt, die vervolgens op een onzichtbaar scherm worden geprojecteerd. Zo lijkt het dus net of de popiconen tijdens hun gloriejaren nog steeds op het podium staan. Björn Ulvaeus tegen de Britse pers: "We hebben onze hart en ziel in deze hologrammen gestopt. Nu nemen ze het van ons over."

Bekijk hieronder een voorproefje van het concert dat een fan heeft gefilmd:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie