Muzieknieuws

Beluister het nieuwe album Flying Dream 1 van Elbow

foto: Bullet-ray van Olphen
  1. Nieuwschevron right
  2. Beluister het nieuwe album Flying Dream 1 van Elbow

Elbow heeft het nieuwe album Flying Dream 1 uitgebracht. Het is de tiende plaat van de vijfkoppige band uit Manchester.

De groep rond frontman Guy Garvey schreef de songs voor Flying Dream I op afstand, terwijl de leden in lockdown zaten. Ondanks de moeilijkheden die de coronacrisis veroorzaakte, gaf die lockdown Elbow ook de kans om iets unieks te doen: de plaat opnemen in het Theatre Royal in Brighton.

Guy Garvey: "Een tweehonderd jaar oud theater huren, dat in zijn geschiedenis nog nooit zo lang gesloten is geweest, kon alleen maar onder deze omstandigheden. Het opnemen van de plaat in deze prachtige ruimte is een lichtpuntje in deze gekke tijd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Flying Dream I heeft het kenmerkende, melancholische geluid dat we van Elbow gewend zijn. Sterker nog, de band pakt het rustiger aan dan ooit. Garvey legt dit uit: "We realiseerden ons dat we een plaat maakten die vrij was van de gebruikelijke creatieve richtlijnen. Het voelde natuurlijk om een album te maken die zich focust op de zachtere kant."

The Seldom Seen Kid

Een van de hoogtepunten van Flying Dream I is The Seldom Seen Kid. Die track is inmiddels doorgedrongen tot de toppositie van de Verrukkelijke 15. Op het nummer brengen de Britten een ode aan Bryan Glancy. Die muzikant was een vriend van Garvey, die overleed in 2006. Twee jaar later droeg Elbow al een album, dat ook The Seldom Seen Kid als titel had, op aan Glancy. Die plaat zorgde voor de definitieve internationale doorbraak van de band, mede door de track One Day Like This.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Elbow in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2020 stond Elbow drie keer in de NPO Radio 2 Top 2000. One Day Like This behaalde de hoogste notering op nummer 244. Benieuwd naar Elbow in de lijst de lijsten door de jaren heen? Bekijk de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie