Muzieknieuws

Drie mannen aangeklaagd vanwege stelen teksten Hotel California

foto: album
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie mannen aangeklaagd vanwege stelen teksten Hotel California

Drie mannen zijn aangeklaagd door de officier van justitie van New York vanwege het onrechtmatig bezitten en verkopen van ruim honderd pagina's teksten en handgeschreven aantekeningen van het Eagles-album Hotel California.

De drie mannen - Glenn Horowitz, Craig Inciardi en Edward Kosinski zouden volgens de aanklacht geweten hebben dat de documenten gestolen waren. Toch hadden ze samen besloten om te proberen het materiaal te verkopen. "Deze beklaagden bezitten unieke en waardevolle documenten, hoewel ze wisten dat ze daar niet het recht toe hadden", aldus de aanklager op dinsdag. "Ze verzonnen verhalen over de herkomst van de documenten, alleen maar zodat ze ervan konden profiteren."

Handgeschreven teksten

De documenten bevatten onder meer handgeschreven teksten van de nummers Hotel California, New Kid In Town en Life In The Fast Lane en alles bij elkaar moet een waarde van meer dan een miljoen dollar hebben. De mannen hebben, volgens documenten van de rechtbank, aan veilinghuizen en geïnteresseerde investeerders verteld dat ze de documenten in 2005 van Don Henley hadden gekregen. De aanklager geeft echter aan dat de documenten al eind jaren zeventig zijn gestolen door een biograaf van de band en destijds zijn gekocht door Horowitz om vervolgens weer door te verkopen aan Kosinksi en Inciardi. Don Henley heeft de politie ingeschakeld doen hij erachter kwam dat de mannen in het bezit waren van de documenten. In een verklaring geeft Eagles-manager Irving Azoff aan dat niemand het recht heeft om te profiteren van 'de regelrechte diefstal van onvervangbare stukken muziekgeschiedenis': "We kijken uit naar de terugkeer van Don's eigendom."

Onschuldig?

Toch zal het verhaal hiermee niet klaar zijn, want de advocaten van de drie mannen hebben aangegeven dat ze alles ontkennen: "Ze zijn onschuldig. Het schaadt op oneerlijke wijze de reputatie van gerespecteerde professionals. We zullen deze onterechte aanklachten krachtig bestrijden." De mannen geven aan de teksten te hebben gekregen van Glenn Frey, de in 2016 overleden zanger en gitarist van de band. Wat de waarheid is? Daar gaan we hopelijk binnenkort snel achterkomen.

Ster advertentie
Ster advertentie