Muzieknieuws

Gitarist Tim Bachman (71) van Bachman-Turner Overdrive overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. Gitarist Tim Bachman (71) van Bachman-Turner Overdrive overleden

Gitarist Tim Bachman van de Canadese rockband Bachman-Turner is op 71-jarige leeftijd overleden.

Zijn zoon Paxton Bachman heeft op social media laten weten dat de muzikant is overleden aan de gevolgen van kanker. Tim is de tweede Bachman die dit jaar overlijdt. In januari stierf drummer Robbie op 69-jarige leeftijd.

Bachman-Turner Overdrive

Bachman-Turner Overdrive wordt in de jaren 70 opgericht. De band begint onder de naam Brave Belt en speelt vooral metal. Na twee albums onder de naam Brave Belt wordt Allan vervangen door nog een Bachmanbroer, Tim. De band verandert haar naam in Bachman-Turner Overdrive als hommage aan het truckerblad Overdrive. Hun zelfgetitelde debuutalbum scoort niet echt, maar hun tweede plaat, Bachman-Turner Overdrive 2, wordt een groot succes. Dit komt mede door de hitsingle Takin' Care of Business.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vlak voor het uitkomen van Not Fragile stapt Tim uit de groep. Hij wordt vervangen door Blair Thornton en het album wordt een gigantisch succes. De single You Ain’t Seen Nothing Yet bereikt de eerste plaats in de Verenigde Staten, in Nederland komt de single niet verder dan de derde plek in de hitlijsten.

Na het album Freeways verlaat Randy de band en richt een nieuwe band, Ironhorse, op. Jim Clench vervangt hem. De band brengt twee albums uit, Street Action en Rock n' Roll Nights, en verandert daarna de naam in BTO. Eind jaren ’70 gaat de band uit elkaar. Een paar jaar later komt de groep samen om een reünie te plannen, maar dit loopt fout omdat Randy het liefst Tim Bachman bij de band wilt hebben terwijl Robbie liever Blair Thornton terug ziet keren. Er volgt een splitsing, de groep van Robbie gaat door onder de naam BTO en de groep van Randy onder Bachman-Turner Overdrive.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie