Muzieknieuws

The Smiths-bassist Andy Rourke (59) overleden

foto: Still Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. The Smiths-bassist Andy Rourke (59) overleden

The Smiths-bassist Andy Rourke is overleden op 59-jarige leeftijd. Dat onthult voormalig bandlid Johnny Marr vanochtend op sociale media.

Rourke's dood volgt op een langdurig gevecht met alvleesklierkanker, laat de gitarist weten op Twitter. Marr schrijft een kort eerbetoon aan zijn voormalige bandmaat: "Andy zal herinnerd worden als een vriendelijke en mooie ziel door degenen die hem kenden en als een buitengewoon begaafde muzikant door muziekfans."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Indrukwekkende carrière

Andy Rourke staat vooral bekend als de belangrijkste bassist van The Smiths tussen 1982 en 1987. De bassist is te horen op alle vier de studioalbums van de band: The Smiths, Meat Is Murder, The Queen Is Dead en Strangeways, Here We Come. Later werkt hij ook mee aan solosongs voor frontman Morrissey nadat de groep uit elkaar gaat.

Naast zijn werk met de bandleden van The Smiths, speelt ook in de supergroep Freebass met gevierde basgitaristen, Peter Hook (Joy Devision/New Order) en Gary 'Mani' Mounfield (The Stone Roses/Primal Scream. En Rourke neemt platen op met onder andere Sinead O'Connor, Cranberries-zangeres Dolores en Pretenders.

Ster advertentie
Ster advertentie