Muzieknieuws
BNNVARA

Dit zijn de drie beste Bond titelsongs volgens NPO Radio 2 luisteraars

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de drie beste Bond titelsongs volgens NPO Radio 2 luisteraars

Vandaag zestig jaar geleden ging de allereerste James Bond film Dr. No in première. In Jan-Willem Start Op! blikken Jan-Willem en Jeroen terug op de fantastische titelsongs.

Zestig jaar geleden begon de film niet meteen met een Bond-song. "Niet de titelsong zoals we die later kennen", vertelt James Bond-kenner Jasper Hartog. "We hadden voor From Russia With Love wel een titelsong, maar die werd voor de aftiteling gebruikt. In de begintitel hebben we instrumentale versie. Maar pas bij Goldfinger, de derde film, krijgen we Shirley Bassey."

Paul McCartney

Het schrijven van een Bond-song is een heel prestigieuze klus. Een klus die heel veel artiesten willen. Iedereen die een liedje wil schrijven, mag een demo insturen. "Zo heeft Paul McCartney dat met Live And Let Die destijds ook gedaan", vertelt Jasper. "Die hoorde dat de film Live And Let Die werd gemaakt en die dook de studio in om een demo op te nemen. En toen kwam George Martin, de producer van The Beatles, bij de producers van de Bond films met die demo. En die producers die zeiden: 'Goed nummer, maar wie zullen we het laten zingen? Aretha Franklin?' Of één of andere grote ster. En toen heeft George Martin gezegd: 'Je mag het alleen hebben als Paul McCartney het zingt, anders gaan het aan je neus voorbij.' Toen hebben ze ja gezegd. En iedereen weet wat dat geworden is."

Geheim van een echte Bond-song

Het geheim van een goed Bond-nummer? Daarvoor heeft Shirley Bessey wel de toon gezet. "Flinke blazers, de strijkers en percussie tussendoor. Het moet spannend zijn en in elk nummer komt heel veel eventjes het Bond-thema voorbij, op wat voor manier dan ook, dat je het gevoel krijgt dat het echt een Bond-song is." You Only Live Twice is volgens Jasper Hartog de allermooiste Bond titelsong. Maar NPO Radio 2 luisteraars hebben andere favorieten. In de ochtendshow stemden ze massaal op onderstaande top 3:

Top 3 Bond titelsongs:

1. For Your Eyes Only - Sheena Easton

2. Live And Let Die - Paul McCartney

3. Skyfall - Adele

Hoe Paul McCartney er zelf voor zorgde dat hij een Bond-song kreeg

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie