Muzieknieuws

Froukje, MEAU en Tabitha zijn dit jaar Ambassadeurs van de Vrijheid

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Froukje, MEAU en Tabitha zijn dit jaar Ambassadeurs van de Vrijheid

Froukje, MEAU en Tabitha zijn dit jaar op Bevrijdingsdag de Ambassadeurs van de Vrijheid. Het drietal wordt op 5 mei per helikopter door het land gevlogen om diverse Bevrijdingsfestivals aan te doen, zo heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei bekendgemaakt.

De drie zangeressen hebben ieder een eigen rol op Bevrijdingsdag. Zo reist Froukje samen met de Oekraïense artiest Roxolana, met wie ze onderzoekt hoe het is om artiest te zijn in beperkte vrijheid. MEAU verdiept zich in de rechten voor vrouwen en Tabitha gaat op zoek naar haar afkomst.

Froukje zegt tegen NOS Stories dat ze het 'heel leuk' en 'een grote eer' vindt om Ambassadeur van de Vrijheid te zijn. In het kader van haar ambassadeurschap is ze recent in Polen geweest om daar Roxolana te ontmoeten. "Zij gaat langs bij troepen om voor hen te zingen. Ze zet zich heel goed en breed in voor haar land."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen Utrecht

Vanwege financiële problemen kan het Bevrijdingsfestival van Utrecht niet doorgaan dit jaar. Dat van Groningen is dit jaar weer gratis; vorig jaar kostte een kaartje 5 euro. Froukje, MEAU en Tabitha vliegen op 5 mei dus het hele land door, op Utrecht na. Froukje ontsteekt in Zwolle het bevrijdingsvuur en 's avonds sluiten presentatoren Soy Kroon en Dieuwertje Blok de dag af met het 5 mei-concert op de Amsterdamse Amstel.

De Bevrijdingsfestivals worden sinds 1994 in heel het land georganiseerd. Altijd waren er 14 edities, maar door het wegvallen van het Utrechtse Bevrijdingsfestival komt aan die traditie een eind. Andere festivals hebben in november een brandbrief gestuurd aan het ministerie van VWS. Daarin maakten ze kenbaar dat 'het voortbestaan en de toekomst van de Bevrijdingsfestivals op het spel staan'.

Ster advertentie
Ster advertentie