Muzieknieuws

Zanger en hertaler Jan Rot (64) overleden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zanger en hertaler Jan Rot (64) overleden

Jan Rot is op 64-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. De zanger, die bekend werd om zijn Nederlandse 'hertalingen', maakte vorig jaar bekend ongeneeslijk ziek te zijn.

De in Indonesië geboren Rot was sinds 1978 actief als muzikant. Dat deed hij in eerste instantie in het Engels, als frontman van Streetbeats en later als soloartiest. In 1990 maakte Rot de overstap naar het Nederlands met het album Hoop & Liefde.

Rond de eeuwwisseling kwam daar een nieuwe activiteit bij: het 'hertalen' van popliedjes en klassieke werken. Zo veranderde Rot Angie van The Rolling Stones in Ankie en maakte hij een Nederlandstalige versie van de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. De vertalingen die rot vonden gretig aftrek bij andere artiesten, waaronder Rob de Nijs, Karin Bloemen en Astrid Nijgh.

Aangekondigd afscheid

Op 31 juli 2021 maakte Rot via Facebook bekend ongeneeslijk ziek te zijn. Het leidde tot een laatste jaar waarin de zanger eindelijk de waardering van een groot publiek kreeg, waar hij de rest van zijn carrière vooral onder een selecte groep luisteraars en collega's hoog aangeschreven werd.

Na die aankondiging werd Rot, die aangaf nog zo veel mogelijk op te willen treden, uitgenodigd bij Op1. Daar praatte hij over zijn diagnose en zong hij Achtbaan, de naar het Nederlands vertaalde versie van Danny Vera's Roller Coaster.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

"En ik zal gaan, tot de eindigheid, ik kan het aan / Alle grenzen van een mens voorbij / Want ik weet: jij bent bij mij"

Jan Rot, Achtbaan

In de maanden die hij nog over had, was de muzikant nog bijzonder actief. Zo bracht hij in het najaar van 2021 het nummer OK Boomer uit, tevens de titelsong van zijn laatste theatervoorstelling, waarin hij vol zelfspot zong over het met de tijd meegaan als babyboomer. Daarnaast nam hij voor de tweede keer (een hoge uitzondering) deel aan De Slimste Mens, het kennisquizprogramma waarbij hij het in 2012 tot de finale schopte. Ook schreef hij een reeks columns voor het AD waarin hij zijn laatste maanden vastlegde.

Op 6 april maakte Rot via Facebook bekend nog maar een paar weken te leven te hebben. In zijn post bedankte hij voor "alle warmte, steun en applaus in de afgelopen decennia". Hij sloot het bericht af met de woorden: "Ik ben nog niet weg hier, maar zeg het alvast: het was een prachtig leven."

Ster advertentie
Ster advertentie