Muzieknieuws

René Klijn maakte aids bespreekbaar door tv-optreden bij Paul de Leeuw

foto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. René Klijn maakte aids bespreekbaar door tv-optreden bij Paul de Leeuw

Het is tegenwoordig bijna niet meer voor te stellen als je onder een bepaalde leeftijd bent, maar aids was begin jaren 90 nog een mysterieuze, enge ziekte waar je aan kon overlijden. We wisten ook niet zo goed hoe we om moesten gaan met mensen met aids, totdat René Klijn eind 1992 te gast was bij De Schreeuw Van De Leeuw en de ziekte een gezicht gaf.

Gedurende de jaren 80 woedt de aidsepidemie en is er paniek over de vreemde ziekte. Al snel blijkt dat aids vooral voorkomt onder homoseksuele mannen. Vanwege het dan nog heersende taboe op homoseksualiteit verzwijgen veel mannen liever dat ze aids hebben. Freddie Mercury is één van de eerste publieke figuren die aan de ziekte overlijdt en de wereld is in rouw. Maar hoe je het kan oplopen en hoe je moet omgaan met mensen met aids is dan nog niet bekend bij het grote publiek. René Klijn wil daar iets aan doen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Cover van Yazoo

Tijdens een uitzending van Paul de Leeuws praatprogramma De Schreeuw Van De Leeuw vertelt René Klijn open en bloot over zijn ziekte en dat je enkel hiv kan krijgen via een bloedtransfusie of door seksueel contact, niet door knuffelen of zoenen. Een van de wensen van Klijn is om samen met De Leeuw het nummer Mr. Blue van Yazoo te zingen. Het nummer verschijnt begin 1993 op single, met een saxofoonsolo van Candy Dulfer. Het nummer staat zes weken op nummer 1 en is de bestverkochte single van het jaar. René Klijn overlijdt op 5 september 1993, drie dagen voor zijn 31e verjaardag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie