Muzieknieuws

Vreemde Kostgangers voltooien albumtrilogie met Mist

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vreemde Kostgangers voltooien albumtrilogie met Mist

Vandaag verschijnt het derde album van de Vreemde Kostgangers: Mist. Het is een slotakkoord: Vrienten deed zijn bijdrages voor zijn dood in april 2022, Kooymans kon nog maar beperkte tijd gitaarspelen door zijn ziekte ALS.

Mist is het derde album van de Vreemde Kostgangers, na het titelloze debuut en Nachtwerk uit 2017. De wil voor een derde album was er al lang, zegt George Kooymans in de Volkskrant: "Henny wilde heel graag dat het laatste album er zou komen. Na de twee Kostgangers-albums uit 2017 zijn we los van elkaar blijven schrijven: er lagen liedjes en ideeën. Ik heb in 2020 en 2021 alles ingezongen en -gespeeld, toen dat nog ging."

De plaat bevat 13 liedjes met allemaal een eigen signatuur van een van de Kostgangers. Boudewijn de Groot beschrijft Mist in NRC als hoopvol en optimistisch, maar ook weemoedig: "In Mist word het geheugen vager, mistiger. Dat raakt een melancholisch gevoel. In Bladzij na Bladzij beschrijf ik alleen zijn zonder dat het eenzaam is. Het is akkoord gaan met alleen zijn en het besef dat er allerlei mooie dingen achter je liggen. Herinneringen heffen die eenzaamheid op."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Om alles af te krijgen, wil ik een eeuw of twee'

Op Tijd Tekort zingt Henny Vrienten over de duur van het leven: "Een mens heeft tachtig jaar en nou, daar kan ik het niet mee. Om alles af te krijgen, wil ik een eeuw of twee.” Vrienten overleed in april 2022 op 73-jarige leeftijd. De hoestekst op Mist: "In liefdevolle herinnering aan Henny. Het was zijn uitdrukkelijke wens dat dit album er zou komen."

De Vreemde Kostgangers werden in 2016 opgericht, nadat de drie als gelegenheidsband in 2013 al hadden opgetreden op de verjaardag van Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk. Vrienten, Kooymans en De Groot toerden in 2016, 2018 en 2020, maar de laatste concertreeks moest vanwege de coronacrisis worden afgebroken.

Ster advertentie
Ster advertentie