Muzieknieuws

Bruce Springsteen ontvangt belangrijkste Amerikaanse onderscheiding voor kunstenaars

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bruce Springsteen ontvangt belangrijkste Amerikaanse onderscheiding voor kunstenaars

Bruce Springsteen ontving dinsdag de National Medal of Arts uit handen van president Joe Biden. De rockster is niet de enige muzikant die in het Witte Huis onderscheiden is: ook soulzangeres Gladys Knight en latinzanger José Feliciano krijgen een medaille.

Springsteen krijgt de speciale onderscheiding omdat hij volgens het National Endowment for the Arts, de instelling die de prijzen uitreikt, "een van de beste artiesten en vertellers van het land is." The Boss wordt geroemd om zijn muziek, "die onze zeges viert, onze wonden heelt en ons hoop geeft. Hij legt de geest van het Amerikaan-zijn vast."

Gladys Knight wordt geroemd om haar "exceptionele talent", terwijl José Feliciano, die in 1970 kersthit Feliz Navidad schreef, de prijs ontvangt omdat hij volgens de organisatie met zijn muziek harten verovert en mensen dichter tot elkaar brengt. Behalve de drie muzikanten krijgen nog negen andere kunstenaars een medaille.

Elton John

De National Medal of Arts wordt sinds 1985 uitgereikt. Bekende muzikanten die Springsteen, Knight en Feliciano voorgingen zijn bijvoorbeeld Bob Dylan (2009), Dolly Parton (2005), Aretha Franklin (1999) en B.B. King (1990). Vandaag wordt ook nog de National Humanities Medal uitgereikt aan mensen die iets bijzonders hebben betekend voor de mensheid. Elton John ontving die medaille vorig jaar.

Ster advertentie
Ster advertentie