Muzieknieuws

Arcade Fire keert terug met nieuwe single The Lightning I, II

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arcade Fire keert terug met nieuwe single The Lightning I, II

Na vijf jaar keert Arcade Fire terug met een nieuwe single, The Lightning I, II. Daarbij kondigt de band ook het nieuwe album We uit, dat op 6 mei verschijnt.

The Lightning I, II is opgenomen in El Paso, Texas, vlakbij de Mexicaanse grens. In een Instagram-story vertelt zanger Win Butler over de opnameperiode van het nummer: "Het was tijdens de piek van Covid. (...) Ik zal nooit vergeten dat ik naar buiten liep nadat ik klaar was in de studio. In de gezamenlijke buitenruimte hadden we een tv aan een boom vastgemaakt. Op die manier volgden we de verkiezingsuitslagen en zagen we dat Trump had verloren."

Misgunde vrijheid

De emotie die doorklinkt op The Lightning I, II is volgens Win aangewakkerd door immigranten uit Haïti. "Zij maken een bootreis en een lange wandeltocht, alleen maar voor een kans op vrijheid. Vervolgens worden ze ontvangen met een zweep, honden en politieagenten te paard." Het is niet de eerste keer dat Arcade Fire zich in hun muziek uitspreekt over wereldproblematiek. Zo was I Give You Power een protestlied tegen Trump.

Angst en hoop

Arcade Fire wil met We overbrengen dat je niet altijd kan winnen, hoe hard je je best ook doet. "Het is een herinnering dat elke dag, elke week, elke maand, elk jaar en elke seconde me naar dit moment heeft gebracht", aldus Win. Het album is met 40 minuten hun kortste plaat en is in tweeën opgedeeld. Aan de ene kant van de plaat hoor je nummers over angst en eenzaamheid, op de andere kant staan vooral nummers over hoop.

Beluister hieronder de nieuwe single The Lightning I, II.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Arcade Fire in de Top 2000

In 2021 staat Arcade Fire met Everything Now op nummer 910 in de NPO Radio 2 Top 2000.

Ster advertentie
Ster advertentie