Muzieknieuws

Vangelis, onder meer bekend van Chariots of Fire, op 79-jarige leeftijd overleden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vangelis, onder meer bekend van Chariots of Fire, op 79-jarige leeftijd overleden

De Griekse componist Vangelis is op 79-jarige leeftijd overleden.

Vangelis werd op 29 maart 1943 als Evángelos Odysséas Papathanassíou geboren in Volos, Griekenland. Al op vierjarige leeftijd begon hij met componeren en hij gaf zijn eerste concert op zijn zesde. Midden jaren zestig bracht hij als lid van de band The Forminx een handvol singles uit voor platenmaatschappij Decca. Vervolgens formeerde hij met landgenoten Demis Roussos en Loukas Sideras de psychedelische groep Aphrodite’s Child. Doorbraaksingle Rain And Tears blijft in 1968 op de tweede plek steken, achter Hey Jude van The Beatles, maar een jaar later bereikt I Want To Live wel de eerste plek. Aphrodite’s Child scoort ook nog top 10-hits met Marie Jolie en Such A Funny Night. Na drie albums gaat de band in 1972 uit elkaar. Zowel Demis Roussos als Vangelis hebben daarna succesvolle solocarrières.

Jon & Vangelis

Al in 1970, terwijl Vangelis nog deel uitmaakte van Aphrodite’s Child, componeerde hij zijn eerste filmmuziek. Dit voor de romantische Franse dramafilm Sex Power. De muzikant was bijzonder productief en bracht tussen 1973 en 1996 jaarlijks meerdere elpees uit, veelal soundtracks. Zijn eerste samenwerking met Jon Anderson van Yes resulteerde in 1980 in de top 10-hit I Hear You Now. Het Jon & Vangelis-album Short Stories bereikte dat jaar de eerste plek in de elpeelijst. De single I’ll Find My Way Home van Jon & Vangelis stond in februari 1982 op de tweede plek, onder I Won’t Let You Down van Ph.D., en nog datzelfde jaar maakte Vangelis de muziek voor de film Blade Runner. De filmmuziek van Chariots Of Fire is eveneens zeer geliefd.

Conquest Of Paradise

Vangelis bleef door de jaren heen druk bezig als componist en uitvoerend muzikant. Zo maakte hij de muziek voor de Ridley Scott-film 1492 - Conquest Of Paradise, die in 1992 verscheen. Aanvankelijk is de soundtrack geen groot verkoopsucces, maar wanneer bokser Henry Maske het in 1994 gebruikte als begeleidingsnummer bij zijn titelgevecht tegen Ian Barkley werd het titelnummer alsnog een nummer 1-hit in Duitsland. De platenfirma begon Conquest Of Paradise in 1995 ook in Nederland te promoten en met succes: de single staat negen weken op nummer 1 en de soundtrack staat drie weken bovenaan de Album Top 100. Na 2015 stopte Vangelis met het componeren van filmmuziek, al bracht hij wel nog eigen platen uit waaronder het klassieke album Juno To Jupiter in september 2021.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 2 Top 2000

Conquest Of Paradise stond in 2021 op plek 586 in de NPO Radio 2 Top 2000.

Ster advertentie
Ster advertentie