Muzieknieuws

Bekijk hier The Beatles' korte film Now And Then - The Last Beatles Song

foto: Still Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. Bekijk hier The Beatles' korte film Now And Then - The Last Beatles Song

Het 'laatste nummer' van The Beatles, daarover gaat de korte film die de overgebleven leden maken in samenwerking met Oliver Murray, AI én niemand minder dan John Lennon… Bekijk hieronder Now And Then – The Last Beatles Song.

Now And Then – The Last Beatles Song is onderdeel van een reeks programma’s van BBC One die de erfenis van de legendes uit Liverpool viert.

Paul, John, George en Ringo

Voordat de film wordt afgespeeld, neemt Paul McCartney het woord om Now And Then - The Last Beatles Song te introduceren: "Hallo, ik wil je graag kennis laten maken met een korte film die het verhaal vertelt van hoe ik, John, George en Ringo samenkwamen om ons laatste nummer op te nemen. Het is een single genaamd Now And Then. We hopen dat je ervan zult genieten."

Ook Oliver Murray, die de film schreef en regisseerde doet zijn zegje: "Het is absoluut episch om hier deel van uit te maken. Vaak werken we aan projecten en komen ze niet uit of komen ze jaren later uit en ik had dit nummer vaak online gezocht en ik dacht: Wat er ook mee gebeurde, het [werd] nooit uitgebracht.' 1,5 jaar geleden hebben we de strijkers ervoor opgenomen." Murray heeft veel mooie opdrachten gekregen, maar dit project is toch ook voor hem heel bijzonder. "Het is zeker de kers op de taart. Hier deel van uitmaken is een levenslange droom."

Now And Then

Het nummer Now And Then, dat later vanmiddag uitkomt, is voltooid door Paul McCartney en Ringo Starr. Zij krijgen daarbij kunstmatige intelligentiehulp (AI). De kern van het nummer zijn oude demo-opnames van John Lennon. Hij maakt die demo eind jaren 70 met slechts zijn piano en zang in zijn huis in New York. Na de moord op de muzikant geeft vrouw Yoko Ono de demo in ‘94 aan McCartney, George Harrison en Starr samen met de demos van Free As A Bird en Real Love, die alle twee eerder zijn uitgebracht voor The Beatles Anthology.

De overgebleven leden hebben samen met producer Jeff Lynne hun aandeel voor een ruwe mix opgenomen. Maar The Beatles stuiten op een probleem: de kwaliteit van Lennons origineel is ondermaats. Gelukkig kunnen de overgebleven Beatles rekenen op de hulp van Peter Jackson, die in staat is de MAL-audiotechnologie van WingNut Films te gebruiken om de mono-soundtrack van de film te de-mixen, Lennons zang en zijn pianospel te isoleren en individuele geluiden aan te scherpen.

'Behoorlijk emotioneel'

Als overlevende Beatles Paul McCartney en Ringo Starr vervolgens hun overleden collega John Lennon opnieuw horen zingen op Now and Then voelt het even alsof – 4 decennia na zijn dood - hun voormalige bandlid op wonderbaarlijke wijze weer in hun midden is. "Ze zeiden dat dit het geluid van Johns stem is", vertelt McCartney terwijl hij computergeluid imiteert. "Een paar seconden later, of hoelang het ook duurde, en daar was hij: Johns stem, glashelder. Het was behoorlijk emotioneel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie