Muzieknieuws

Lord Of The Rings-regisseur Peter Jackson wil meer Beatles-nummers maken met AI


foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lord Of The Rings-regisseur Peter Jackson wil meer Beatles-nummers maken met AI


Als het aan Peter Jackson ligt, komen er nog veel meer nieuwe nummers van The Beatles. De filmregisseur denkt dat het met kunstmatige intelligentie goed mogelijk is om nog onvoltooide liedjes van The Fab Four af te maken.

Jackson is er dol op om inventieve technieken los te laten op zijn speelfilms, zoals motion-capturing en cgi in zijn befaamde en geprezen Lord Of The Rings-trilogie. Met de Beatles-documentaire Get Back heeft hij laten zien dat hij met behulp van kunstmatige intelligentie ook geluidsopnames aanzienlijk kan oppoetsen en verbeteren, iets dat met eerder bestaande technieken onmogelijk bleek. Die technologie heeft Jackson toegepast op het op 2 november verschenen ‘laatste’ Beatles-nummer, Now And Then.

Ongekende mogelijkheden van AI

Wat Peter Jackson betreft, is Now And Then beslist niet het laatste wat we van The Beatles gaan horen, want volgens hem zijn er ongekende mogelijkheden. Dat zegt hij tegen een Britse krant. Zo is het met zijn technologie mogelijk om stemmen en instrumenten van oude opnames te scheiden en opnieuw te mixen. Zo kunnen bijvoorbeeld tot op heden onbruikbare opnames van de inmiddels overleden Beatles George Harrison en John Lennon worden samengevoegd met nieuwe zang en instrumentatie van Paul McCartney en Ringo Starr. Of de twee nog levende Beatles dat wel zien zitten, weet Jackson echter niet.

Ster advertentie
Ster advertentie