Muzieknieuws
BNNVARA

Henk Schiffmacher en Red Hot Chili Peppers zanger beleefden bizar avontuur in jungle Borneo

foto: ANP & Bullet-Ray van Olphenfoto: ANP & Bullet-Ray van Olphen
  1. Nieuwschevron right
  2. Henk Schiffmacher en Red Hot Chili Peppers zanger beleefden bizar avontuur in jungle Borneo

Vanavond staan de Red Hot Chili Peppers in het Goffertpark in Nijmegen, maar 30 jaar geleden stond zanger Anthony Kiedis héél ergens anders. Henk Schiffmacher weet er het fijne van en doet een bijzonder verhaal uit de doeken in Jan-Willem Start Op.

Het verhaal speelt zich af in de jungle van Borneo. Op dat eiland van zo'n 744.108 km² gingen Henk Schiffmacher en Anthony Kiedis op zoek naar de oorsprong van de tattoo. "Ik had Anthony daar ontzettend veel over verteld. Hoe die mensen daar leefden, wat die daar deden", vertelt Henk. Henks verhalen zaten vol gezellige beelden van avonden op balkons vol met dans, zang en rijstwijn."Toen er een gaatje in die hele programmering van hun viel, toen had hij opeens even niets te doen. En toen zei 'ie: 'Let's go to Borneo'."

Bloedzuigers en schurft

Dat romantische beeld van Borneo verdween al gauw toen Henk en Anthony er eenmaal waren. De tourguide die hen door de jungle leidde, liep namelijk met een hele stevige pas. "Die dachten dat doen we lekker in drie dagen, in plaats van in vijf", vertelt Henk. In het begin gingen de twee daar in mee, maar naarmate de reis vorderde begon dat te sneuvelen. Ze kregen te maken met bloedzuigers, schurft en enorme vloten kakkerlakken. "Wat een entertaining gebeuren had moeten worden, veranderde langzaam in een soort van hoe redden we ons leven hier? Hoe komen we hier weer uit?", vertelt Henk.

'Ik was bijna dood'

Henk en Anthony overleefden het avontuur, maar het zorgde wel voor een klein breukje in hun vriendschap. "Er was eventjes zoiets van: 'What the fuck heb jij nou met mij gedaan?! Ik was bijna dood', maar daarna knapte dat weer snel op en werd zoiets gewoon afgeschreven als een goed avontuur dat we samen meegemaakt hebben", legt Henk uit. Vanavond is hij er dan ook zeker bij in Nijmegen. "Ik ga vanavond wel even bovenop dat podium. Ik zwaai wel even naar al die mensen", grapt Henk.

Bekijk het volledige gesprek hieronder:

Henk Schiffmacher en Anthony Kiedis beleefden bizarre avonturen in jungle van Borneo

Video niet beschikbaar

De avonturen in Borneo zette Henk Schiffmacher op papier. Van dat boek, De Grote Borneo-Expeditie, verschijnt er vandaag een nieuwe versie in de boekwinkels.

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie