Muzieknieuws

Gangsta's Paradise-rapper Coolio (59) overleden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gangsta's Paradise-rapper Coolio (59) overleden

De Amerikaanse rapper Coolio is op 59-jarige leeftijd overleden. Het nieuws werd door entertainmentwebsite TMZ gemeld en later ook door zijn voormalige manager Jarez Posey bevestigd.

Het is nog niet bekend waaraan de rapper is overleden. Volgens TMZ is hij vermoedelijk overleden aan een hartstilstand tijdens een bezoek aan een vriend.

In 1994 debuteert Coolio, echte naam Artis Ivey, met de plaat It Takes A Thief. Met de van die plaat afkomstige single Fantastic Voyage bewijst Coolio dat zijn rap voor iedereen toegankelijk is, en niet enkel voor 'tha brothers in tha hood'. Met Gangsta's Paradise, de thema-song voor de film Dangerous Minds bereikt hij wereldwijde roem. Het refrein van het nummer is gebaseerd op Pastime Paradise van Stevie Wonder en krijgt een plekje op zijn tweede plaat: Gangsta's Paradise (1995). In de videoclip is actrice Michelle Pfeiffer te zien die tevens de hoofdrol in de film speelt.

Gangsta's Paradise wordt genomineerd voor Best Song of the Year. Het liedje handelt, net als de film, over het leven van jongeren in de achterstandwijken van Amerika die met regelmaat geconfronteerd worden met geweld, agressie en armoe. In 1996 kreeg Coolio een Grammy voor het nummer in de categorie 'Beste rap'. De clip van Gangsta's Paradise is op YouTube meer dan 1 miljard keer bekeken en sinds 2014 staat het nummer ook elk jaar in de NPO Radio 2 Top 2000. Coolio scoort daarna ook nog hits met Too Hot, 1 2 3 4 (Sumpin' New) en C U When U Get There.

Luister hieronder naar Gangsta's Paradise:


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie