Muzieknieuws

Duncan Laurence, Suzan & Freek, Fresku en Donnie zijn Ambassadeurs van de Vrijheid 2022

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Duncan Laurence, Suzan & Freek, Fresku en Donnie zijn Ambassadeurs van de Vrijheid 2022

Suzan & Freek, Duncan Laurence en rappers Fresku en Donnie zijn dit jaar benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid. Na twee alternatieve edities van Bevrijdingsfestivals, kunnen de ambassadeurs weer met een helikopter het land door.

Na twee jaar mag er weer publiek zijn op de Bevrijdingfestivals op 5 mei. De organisatie laat weten dit jaar extra aandacht te besteden aan actuele ontwikkelingen in Oekraïne.

Verhalen over (on)vrijheid

Het is voor Suzan & Freek een eer Ambassadeur van de Vrijheid te mogen zijn. "Zeker in deze gekke tijd met alles wat er aan de hand is, is het misschien wel nog wel belangrijker dat zoiets als dit er is. Dat je wat meer bij stil staat bij de vrijheid", zo vertelt Suzan aan Corné in Aan De Slag. In aanloop naar 5 mei zijn de ambassadeurs al druk bezig met het verzamelen van verhalen over (on)vrijheid. Zo is het duo naar Lesbos en Athene afgereisd om vluchtelingkampen te bezoeken. Ze hebben vluchtelingen met gepraat om in het thema vrijheid anno nu te duiken. "Dat was heel indrukwekkend", zegt Freek over de ervaring. "En dat heeft nu alleen maar meer lading gekregen", vult Suzan aan.

Zanger Duncan Laurence grijpt zijn ambassadeurschap aan om zich in te zetten voor de LGBTQ+ gemeenschap. “Ik wil dat er aandacht komt voor hoe het deze mensen is vergaan in de Tweede Wereldoorlog. Helaas is het nog steeds actueler dan ooit.” Duncan bezocht verschillende plekken in Berlijn met historicus Klaus Müller. “Klaus heeft overlevenden gesproken uit Sachsenhausen, het eerste concentratiekamp in Duitsland dat voor de homogemeenschap was bedoeld. (...) Het ging er in dit kamp extreem hard aan toe, alles werd daar getest.”

Fragiel en waardevol

Speciaal voor zijn optredens op 5 mei heeft Fresku een nummer gemaakt over vrijheid. “Vrijheid is alles voor ons, we moeten niet vergeten hoe fragiel en waardevol dat is.” Rapper Donnie heeft een grote liefde voor koken. Daarom is hij van plan om een Vrijheidsmaaltijd te bereiden. Hij nodigt daarvoor mensen uit met een bijzonder verhaal over het thema vrijheid. “Dat is ontspannen, iedereen houdt van lekker eten. Eten brengt mensen samen en je hebt de beste gesprekken als je samen eet.”

Suzan & Freek treden op 5 mei op in Haarlem, Flevoland, Drenthe en Friesland. Duncan Laurence treedt op in Brabant, Zuid-Holland, Zeeland en Limburg. Donnie gaat naar Overijssel, Groningen, Gelderland en Brabant en Fresku zal te horen zijn in Utrecht, Den Haag en Amsterdam.

Ster advertentie
Ster advertentie