Muzieknieuws

The Ronettes-zangeres Ronnie Spector (78) overleden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. The Ronettes-zangeres Ronnie Spector (78) overleden

Ronnie Spector, zangeres van de iconische R&B-groep The Ronettes, is op 78-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat maakten haar familieleden bekend in een persbericht.

De Amerikaanse zangeres overleed woensdag op 78-jarige leeftijd na een korte strijd met kanker, is te lezen in een statement op de site van Ronnie Spector.

"Ze was met haar familie en in de armen van haar echtgenoot, Jonathan", staat in het bericht. "Ronnie leefde haar leven met een fonkeling in haar ogen, een pittige houding, een scherp gevoel voor humor en een glimlach op haar gezicht. Ze was vervuld van liefde en dankbaarheid. Haar vrolijke geluid, speelse aard en magische aanwezigheid zullen voortleven in iedereen die haar kende, hoorde of zag."

Be My Baby

Spector brak in de jaren 60 door als zangeres van The Ronettes, het R&B-trio dat ze vormde met haar zus Estelle Bennett en haar nicht Nedra Talley. De groep ontstond in 1957 als The Darling Sisters, waarna de naam nog even veranderde in Ronnie and the Relatives voordat de groep de definitieve naam kreeg.

In 1963 tekenden The Ronettes op het Philles Records-platenlabel van producer Phil Spector. De eerste single op dat label was meteen de grootste hit voor de groep: Be My Baby. Het nummer haalde de tweede plek in de Amerikaanse Billboard Top 100.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Ronettes brachten slechts één studioalbum uit, Presenting the Fabulous Ronettes Featuring Veronica uit 1964. Naast het uitbrengen van een aantal succesvolle singles speelde de groep in 1966 in het voorprogramma van The Beatles tijdens hun Amerikaanse tournee. In 1967 gingen The Ronettes uit elkaar.

Dankzij de successen van The Ronettes heeft Ronnie Spector tijdens haar leven de nodige eervolle vermeldingen ontvangen. Zo werd de groep in 2007 verwelkomd in de Rock and Roll Hall of Fame door Keith Richards. In 1999 leverde het iconische Be My Baby een plek op in de Grammy Hall of Fame.

E Street Band

Na haar werk met The Ronettes nam Spector in 1977 ook twee singles op met de E Street Band, de begeleidingsgroep van Bruce Springsteen, waaronder de Billy Joel-cover Say Goodbye to Hollywood. Gitarist Steven van Zandt reageerde op Twitter op het overlijden van de zangeres. "Het was een eer om haar te produceren en haar aan te moedigen om terug te keren naar het podium, waar ze de volgende 45 jaar bleef", schrijft hij. "Haar plaat met de E Street Band hielp ons door te gaan in een zeer onzekere tijd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Phil Spector

De zangeres, geboren als Veronica Yvette Bennett, veranderde haar naam in Ronnie Spector nadat ze in 1968 met Phil Spector trouwde. Het huwelijk met de producer, die in 2009 veroordeeld werd voor de moord op actrice Lana Clarkson, zou tot 1974 duren. "Hij was een briljante producer, maar een slechte echtgenoot", zei ze toen hij in januari 2021 overleed.

Tijdens Jan-Willem Start Op vertelde Jan-Willem Roodbeen over de ontberingen die Ronnie Spector moest doorstaan tijdens haar huwelijk met Phil, en waarom ze afstand wilde doen van haar achternaam.

Ster advertentie
Ster advertentie