Jan-Willem Start Op!
BNNVARA

Moeten we ons zorgen gaan maken om het coronavirus?

  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten we ons zorgen gaan maken om het coronavirus?

In Italië ontstond dit weekend grote paniek rondom het coronavirus. En dan komt het tóch wel wat dichtbij. Hoe zit dat nu precies, moeten wij ons ook zorgen gaan maken? Jaap van Dissel van het RIVM legt het uit!

Wout en Frank maakten in Jan-Willem Start Op! even de balans op en legden Jaap van Dissel, directeur Infectieziekten, een aantal vragen van luisteraars voor.

1. De incubatietijd is van twee naar vier weken gegaan. Is dat erg?

"Het is de vraag of dit juist is", vertelt Van Dissel. Die incubatietijd van twee weken is volgens hem gebaseerd op vele duizende gevallen. "Het zou heel goed kunnen dat ze daar niet precies weten hoe de persoon besmet is geraarkt. Dat betekent dat we vooralsnog gewoon van die twee weken uitgaan."

2. Is het coronavirus verontrustender dan een gewone griep?

"Het coronavirus begint steeds meer op een griepbeeld te lijken", legt Jaap van Dissel uit. Inmiddels is duidelijk dat er ook een grote groep personen is die niet ernstig ziek wordt. Maar, wat volgens hem van belang is, is dat niemand nu nog weerstand heeft tegen het nieuwe coronavirus. Daardoor krijg je met name een grote uitbraak. "Als dan alleen maar kwetsbare ouderen met name geraakt zouden worden, net als bij de griep, kan dat toch een hele grote groep betreffen. En dat is iets wat je wilt voorkomen, omdat het een nieuw virus is", vertelt hij.

Beluister hieronder het hele fragment:

Is het coronavirus anders dan een gewone griep? Jaap van het RIVM legt uit!

Ster advertentie
Ster advertentie