Jan-Willem Start Op!

Baantjer-lezers bepalen zelf het einde van onafgemaakt boek via schrijfwedstrijd

  1. Nieuwschevron right
  2. Baantjer-lezers bepalen zelf het einde van onafgemaakt boek via schrijfwedstrijd

Vandaag verschijnt De Cock en moord op stand, het negentigste deel in de Baantjer-reeks. Bij Jan-Willem Start Op vertelt uitgever Jeannette Ploeger over het nieuwe deel, én de schrijfwedstrijd waarin lezers zelf een moordmysterie op mogen lossen.

Met maar liefst negentig boeken is Baantjer de langstlopende boekenreeks rond een enkele hoofdpersoon ter wereld. Dat leverde de serie zelfs een plek in het Guinness Book of Records op. Na de dood van Appie Baantjer, die de eerste zeventig boeken schreef, heeft Peter Römer het stokje overgenomen. Het vandaag verschenen De Cock en moord op stand is het nieuwste deel van de hand van de auteur die ook schreef aan de tv-versie van de reeks, waarin zijn vader Piet Römer de rol van rechercheur De Cock speelde.

Baantjer als merk

Bij Jan-Willem Start Op vertelt Jeannette Ploeger van uitgeverij De Fontein over het nieuwe boek in de reeks, en hoe het komt dat we de serie 'Baantjer' noemen, terwijl de hoofdpersoon De Cock heet. "Appie Baantjer heeft zeventig delen geschreven", vertelt ze. "Met twee boeken per jaar kwam dat uit, dat werd een groot succes. Op een gegeven moment werd dat: twee keer per jaar 'de nieuwe Baantjer', zoals je ook 'de nieuwe Grisham' hebt."

Volgens Ploeger is het die herkenbaarheid die de reeks zo succesvol maakt: "Het fijne aan Baantjer is dat je krijgt wat je verwacht. Er zijn heel veel vaste elementen, en daar verandert niemand meer wat aan."

Schrijfwedstrijd

Maar naast het door Peter Römer verschenen verhaal, krijgen lezers ook nog een speciaal cadeautje bij het nieuwe boek. Onlangs werd het onafgemaakte manuscript gevonden van een nieuw boek waar Appie Baantjer voor zijn dood in 2010 aan werkte. Dat nieuwe verhaal, De Cock en moord als verlossing, heeft dus wél een mysterie, maar nog geen oplossing.

De uitgeverij nodigt fans daarom uit om een zelf een einde te verzinnen van het laatste verhaal van de hand van Appie Baantjer, vertelt Ploeger.

Bekijk het volledige gesprek hieronder:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie