Jan-Willem Start Op

Tom Coronel ontdaan door overlijden Formule 1-legende Niki Lauda
BNNVARA

  1. Nieuwschevron right
  2. Tom Coronel ontdaan door overlijden Formule 1-legende Niki Lauda

Vanochtend kwam het nieuws naar buiten dat de legendarische Formule 1-coureur Niki Lauda is overleden. Vanuit de racewereld is er geschokt gereageerd. Ook coureur Tom Coronel is ontdaan door het overlijden van zijn held.

Als 12-jarige jongen had Tom Coronel een poster van dé Ferrari van Niki Lauda boven zijn bed hangen. "Hij was natuurlijk in Zandvoort in 1985, de allerlaatste Grand Prix die hij ook gewonnen had. Ik was toen 12 jaar, dan heb je gewoon een persoon in de autosport waar je tegenop kijkt."

Niki Lauda werd drie keer wereldkampioen. Hoe groot die prestatie was? "Helemaal groot voor hem zelf", vertelt Tom Coronel. "Het talent van Niki Lauda was toch wel anders dan als je praat over de 'Max factor' of Senna. Het was meer de strijdlust, de vechter die in Niki Lauda zat. Daar was hij gewoon heel sterk in. Als hij iets wilde, dan gebeurde het ook gewoon. Dan had hij maar één doel."

Dit was ook zichtbaar toen Niki Lauda in 1976 crashte en praktisch levend verbrandde. "Niki Lauda was eigenlijk opgegeven", legt Coronel uit. "Maar hij was aan het vechten om het wereldkampioenschap. En dat wilde hij niet opgeven." Terwijl de wonden nog over Niki Lauda's gezicht heen zaten , had hij zijn helm op. Hij moest en zou racen. "Dat is nog een hele groot gedoe geweest, want dan mocht hij van de doktoren weer niet startten en wilde hij wel startten. Daar zag je weer dat zijn wilskracht sterker was dan alles om hem heen. En dat hij eigenlijk eigen wetten heeft geschreven."

​Bekijk hieronder het hele fragment:

Ster advertentie
Ster advertentie