Het Oor Wil Ook Wat
KRO-NCRV

Hoe drummer Fred White van Earth, Wind & Fire al op zijn 15de op tour ging

foto: Screenshot YouTubefoto: Screenshot YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe drummer Fred White van Earth, Wind & Fire al op zijn 15de op tour ging

In Het Gouden Trommelvlies brengt Emmely de Wilt een ode aan de grootste drummers ter wereld. Deze week vertelt ze over Fred White, de drummer van Earth, Wind & Fire.

Fred White groeit op in een muzikale familie. Zijn vader speelt saxofoon, zijn ene broer is zanger en drummer en zijn andere broer speelt bas. Laten die twee broers nu óók nog eens Maurice White en Verdine White zijn, oftewel de frontman en de bassist van Earth, Wind & Fire. Opgroeien in een familie vol muzikanten zorgt ervoor dat Fred al op jonge leeftijd begint met het leren van de drums.

Donny Hathaway

Nog voordat Fred zijn middelbare school diploma op zak heeft, wordt hij door Donny Hathaway gevraagd om mee te gaan als drummer op zijn tour. De 15-jarige Fred zegt daar geen nee tegen en wordt zo deel van de band. Als kers op de taart wordt er van deze tour ook een live album gemaakt, dat later door Rolling Stone benoemd wordt als één van de beste live albums aller tijden.

Nieuwe band

In de jaren daarna speelt Fred met artiesten van onder andere Motown Records, terwijl zijn broers Maurice en Verdine hem proberen over te halen om lid te worden van Earth, Wind & Fire. Aangezien Fred niet het gevoel heeft dat hij daar klaar voor is, wordt hij pas in 1974 lid van de band.

Fred speelt zijn beats op een simpele manier en zorgt daarmee voor een super strakke groove. Of het nu disco, funk of een ballad is, Fred kan het allemaal. In totaal speelt hij mee op acht Earth, Wind & Fire albums en talloze live optredens.

Benieuwd naar het volledige verhaal van Fred White? Beluister het Gouden Trommelvlies hieronder.

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag en zondag tussen 10:00 en 12:00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie