Het Oor Wil Ook Wat
KRO-NCRV

Hoe hebben dieren de watersnoodramp in Limburg doorstaan?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe hebben dieren de watersnoodramp in Limburg doorstaan?

Hoewel het nu even wat rustiger is in Limburg en de Limburgers langzaam aan het opkrabbelen zijn, blijft Emmely de Wilt nog altijd zitten met één vraag in haar hoofd: hoe is het met de dieren gegaan? De schapen die in het weiland stonden, de huiskatten, de mollen in de grond... zijn ze gered?

William Ploumen is werkzaam hij de Dierenambulance Zuid-Limburg en vertelt hoe nu gaat met de dieren en hoe vorige week voor hun is geweest. "Op donderdagochtend, terwijl een bejaardenhuis in Valkenburg werd ontruimd, hielpen wij mee om de kinderboerderij van Valkenburg te ontruimen. Konijnen, cavia's, kippen, pauwen." Williams team was amper klaar op de kinderboerderij, en moest alweer verder om schapen die in een weiland stonden weg te halen. "Op vrijdagavond hadden we een stuk op 12 schapen ondergebracht in hondenkennels. Dat was allemaal goed geregeld, maar daarna begon het pas."

Traumatische beelden

Toen het water eindelijk zakte, werd de schade pijnlijk zichtbaar. "In de prikkeldraad hangen de dode dassen, gesneuveld wild, heel veel mollen en konijnen. Ongelofelijk. Hoe meer het water zakt, hoe meer je kan zien." Een van de meest traumatische beelden die Williams zag: "in een boom van een meter of 3 á 4 hoog hing een geit". Ondanks dat het overstromingsgevaar al een week achter ons ligt, komt de Dierenambulance nog steeds heftige dingen tegen. "Afgelopen vrijdagavond troffen we nog een dode hond aan in de Maas bij Maastricht, midden in het centrum. Gezien de staat ervan moet je concluderen dat hij minstens een week in het water heeft gelegen, waarschijnlijk uit België."

Beluister hieronder het hele verhaal van William én hoe de Dierenambulance de veiligheid van veel dieren wél wist te waarborgen.

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag en zondag tussen 10:00 en 12:00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie