Het Oor Wil Ook Wat
KRO-NCRV

The Swampers-drummer Roger Hawkins geëerd in Het Gouden Trommelvlies

  1. Nieuwschevron right
  2. The Swampers-drummer Roger Hawkins geëerd in Het Gouden Trommelvlies

Elke week eert Emmely de Wilt in Het Gouden Trommelvlies legendarische drummers. Deze week is het de beurt aan Roger Hawkins, de drummer van de Muscle Shoals Rhythm Section, beter bekend als de legendarische Swampers.

Roger werd geboren in Alabama. Zijn vader had een schoenenwinkel en zijn moeder werkte als naaister in een molen. Zoals iedereen in Alabama ging de familie elke week trouw naar de kerk. Daar ontstond Roger’s grote liefde voor ritme en muziek. Thuis gebruikte hij alles wat hij maar kon vinden om te kunnen drummen. Al snel kocht zijn vader een drumstel voor hem en speelde hij in lokale bandjes. Zijn carrière kwam pas echt van de grond toen hij op een dag de lokale FAME studio’s in wandelde.

Leren om te luisteren

In de FAME studio’s nam hij platen op met onder anderen Percy Sledge, Wilson Pickett en Aretha Franklin. De single van Aretha katapulteert niet alleen de carrière van de latere Queen of Soul, maar ook die van The Swampers. Roger en de rest werden steeds bekender en ze namen platen op met The Staple Singers, Joe Cocker, Paul Simon, Etta James, Cher, Bob Seger en zelfs The Rolling Stones!

Roger Hawkins vond zichzelf nooit een goeie drummer. Hij zei: "Ik ben altijd een betere luisteraar geweest dan dat ik een goede drummer was." Hij zou dan ook elke drummer willen adviseren om een luisteraar te worden.

Luister hieronder naar Roger Hawkins in Het Gouden Trommelvlies:

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag en zondag van 09:00 tot 12:00 uur op NPO Radio 2.

Foto: Youtube still (Roger Hawkins)

Ster advertentie
Ster advertentie