Gijs 2.0
KRO-NCRV

Wat moet je eten om optimaal te presteren?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat moet je eten om optimaal te presteren?

Vannacht zwemt Ranomi Kromowidjojo de heat voor de 50 meter Vrije Slag (dat wordt haar laatste kans op een medaille deze Spelen). En Dafne Schippers rent de eerste ronde van de 100 meter. (Dat wordt haar eerste kans op een medaille deze Spelen).
Wat moet je als topsporter eigenlijk eten om een topprestatie te leveren (en dus een medaille te winnen)?

Sport

"Wat de beste voeding is voor een topsporter hangt af van de sport," vertelt Karin Lambrechtse, schrijfster van het boek Sportables Duursporters eten anders dan krachtsporters of sprinters bijvoorbeeld. Daarbij maakt het trouwens niet uit of je sprint in het zwembad of op de atletiekbaan. Het dieet van Ranomi en Dafne zal daarom niet heel erg van elkaar verschillen.

Snelle koolhydraten

Bij de sprint-dames gaat het vooral om de snelle koolhydraten en eiwitten. Het dieet wordt daarnaast vooral afgestemd op de persoonlijke smaak van de atleet. Dafne houdt bijvoorbeeld van een smoothiebowl met mango en papaya bijvoorbeeld, schrijft ze op haar blog dafnelikes.com

Eetzaal

In het Olympisch Dorp is een eetruimte van een kilometer met allerlei foodstands waar de sporters kunnen eten. Maar sporters nemen ook vaak hun eigen eten mee, omdat ze zeker willen weten dat ze nergens last van krijgen en optimaal kunnen presteren. Zo eten de baanwielrenners rijst met rozijnen, die ze klaar maken in hun eigen rijstkoker.

Drank

"Bier of wijn kan best, maar beter niet na inspanning," vertelt Karin Lambrechtse. "Dan is je lichaam aan het herstellen en heeft het koolhydraten, eiwitten en vocht nodig. Je herstelt gewoon niet goed als je alcohol drinkt."

Ster advertentie
Ster advertentie