Gijs 2.0
KRO-NCRV

Sinds wanneer dragen we ondergoed?

  1. Nieuwschevron right
  2. Sinds wanneer dragen we ondergoed?

In Australië is een lingeriereclame verbannen omdat-ie te sexy zou zijn! Het zou teveel op softporno lijken. De reclame werd in winkels getoond. Het argument van de reclamecommissie was dat kinderen de reclame daar ook kunnen zien. Weg ermee dus. Toen vroeg ik me af: Sinds wanneer dragen we ondergoed?

LANGE HEMDEN

"Mannen en vrouwen droegen lange tijd hetzelfde ondergoed. Dat was een lang hemd tot op je knieën met aan de zijkant splitten. Zo kon je de flappen tussen je benen draperen als een onderbroek", legt Annemarie den Dekker uit, conservator Mode en Textiel van het Amsterdam Museum.


SEXY

Den Dekker vertelt dat ondergoed in eerste instantie niet bedoeld was om sexy te zijn, maar om functioneel te zijn. "Je droeg zo'n lang hemd om warm te blijven en het kon, in tegenstelling tot bovenkleding, gewassen worden." Dan komen er rond 1850 onderbroeken voor vrouwen op de markt. Den Dekker: "Dat heeft te maken met de mode. Rokken worden steeds wijder, zoals de hoepelrok. Dan moest je kruis wel bedekken als je bijvoorbeeld een trap op liep."

MATERIALEN

Sexy wordt ondergoed pas in de twintigste eeuw. Weer door de mode die verandert. Rokken worden korter en voor kleding wordt ander textiel dan vroeger gebruikt. "Dan zie je ook de trend in ondergoed veranderen. Daar worden ook andere materialen voor gebruikt, zoals elastiek en kant. In de jaren 30 komt de onderbroek op de markt zoals we 'm nu kennen. En dan pas gaat het echt veranderen en werd het sexy", zegt Den Dekker.


Ster advertentie
Ster advertentie