Gijs 2.0
KRO-NCRV

Tv-kok Ramon Brugman maakt gevarieerde lunch en geeft tips om gezond te eten

  1. Nieuwschevron right
  2. Tv-kok Ramon Brugman maakt gevarieerde lunch en geeft tips om gezond te eten

Ramon is in de studio en heeft een gezonde, gevarieerde én lekkere lunch bij zich. Hij maakte vandaag uiensoep en geroosterd brood met hummus, gepofte groenten en pesto. Ook geeft hij tips om gezond eten voor jou makkelijk te maken komend jaar.

5 TIPS OM GEZONDER TE ETEN

De basis
Investeer in een goed koksmes en een goede snijplank, zodat je verse groenten gaat kopen in plaats van groenten uit blik, pot of voorgesneden uit zakjes.

Smaakmakers
Zorg voor een lade vol specerijen en gedroogde kruiden. Ook verse kruidenplantjes in de vensterbank zijn top. Zo bepaal je zelf de smaak en voorkom je dat je uit pakjes gaat eten. In pakjes zitten veel smaakversterkers, zout en conserveringsmiddelen die je allemaal niet nodig hebt.

Eet meer groenten
In de pasta saus kun je heel makkelijk minder vlees doen en meer groenten. Of maak bijvoorbeeld een simpele salade bij je eten. Rauwe groenten bevatten alle voedingsstoffen nog. Zodra je het kookt of bakt gaat er wat verloren. Eet ook vaker versgemaakte soep bij lunch of diner. Dat is simpel en gezond. Beperk je groeten zeker niet alleen tot het avondeten. Je kunt tijdens de lunch of het ontbijt ook groenten eten. Denk aan tomaat, paprika, komkommer, avocado, radijsjes en sla.

Maak bewuste keuzes
Witbrood met hagelslag is lekker maar een zuurdesem broodje met hummus is ook lekker en vult veel meer dan het eerste. De koolhydraten bij het laatste broodje werken langer en zo krijg je minder snel weer trek.

Ontbijt goed
Als je je dag begint met een goede maaltijd heb je de rest van de dag minder honger.

Drink veel water
Door frisdranken en sappen te weren heb je de eerste grote stap al te pakken wat je suikerinname betreft. Drink anderhalf à 2 liter water per dag. Neem een flesje zodat je weet hoeveel je gedronken hebt.

RECEPT

Uiensoep met verse kruiden
4 personen

5 uien, in halve ringen
1 teentje knoflook, fijngehakt
2 tomaten
1 eetlepel bloem
1 liter groentebouillon
2 eetlepels verse peterselie
olijfolie
zout en peper

Fruit de ui en knoflook aan in een scheut olijfolie. Bak net zo lang tot de uien beginnen te kleuren. Snij de tomaat in blokjes en doe deze bij de uien. Voeg de bloem bij de uien en roer goed door. Giet er bouillon bij en laat 20 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper. Maak het geheel af met verse fijngesneden peterselie.

Getoast zuurdesembrood met verse hummus, gepofte groenten en pesto
4 personen

4 plakken getoast zuurdesem brood

Verse Hummus
120 gewelde kikkererwten
100 gr tahin
1/2 citroen
1 teen knoflook
1 theelepel komijn
1 theelepel paprika poeder
olijfolie
zout en peper

Zet de kikkererwten op met koud water en kook ze 60 minuten tot ze gaar zijn. Bewaar het kookvocht. Doe ze in de blender met de tahin, knoflook, komijn en sap van de citroen. Blend het fijn. Mocht het te dik zijn, voeg wat kookvocht toe. Laat het afkoelen onder een velletje plasticfolie. Doe er wat paprikapoeder en olijfolie op.

Gepofte groenten
2 tenen knoflook
1 courgette
2 paprika
10 minitomaten
1 aubergine
1 eetlepel gedroogde tijm
100 ml olijfolie
zout en peper

Snij de knoflook fijn en meng met de gedroogde tijm en olijfolie. Doe hier een beetje zout en peper bij. Mix dit met een staafmixer. Snij de groenten grof en doe ze in een ovenschaal. Meng het oliemengsel hierop en doe de schaal in de oven op 180 graden voor ongeveer 20 minuten. Roer goed om na 10 minuten.

Pesto
20 g basilicum
20 g parmezaanse kaas
2 eetlepels pijnboompitten
1/2 teen knoflook
1/2 citroen
60 ml olijfolie
zout en peper

Doe alles in een kom en staafmix het tot een gladde, smeuïge pesto. Smeer wat hummus op het brood en beleg het met de gepofte groenten en wat pesto. Maak het geheel eventueel af met wat sla.

Salade van tomaat met dille en rode ui
1 kleine rode ui
3 tomaten
1/2 bos dille
1 eetlepel azijn
2 eetlepels olijfolie
zout en peper

Snij de ui in dunne ringen. Snij de tomaat in kleine blokjes. Snij de dille fijn en meng alles met de azijn en de olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.

Ster advertentie
Ster advertentie