Gijs 2.0
KRO-NCRV

De Erasmusbrug is 20 jaar!

  1. Nieuwschevron right
  2. De Erasmusbrug is 20 jaar!

Aankomende zondag bestaat de Erasmusbrug in Rotterdam precies 20 jaar! Je weet wel, die iconische brug over de Nieuwe Maas die ook wel De Zwaan wordt genoemd. Erasmus... Zijn naam komt vaker voor in Rotterdam. En ik vroeg mij af: Waarom is deze brug in Rotterdam naar Erasmus vernoemd?

Jan Bloemendal is Erasmuskenner en verbonden aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. Hij legt uit dat het eigenlijk vreemd is dat er zoveel gebouwen en instellingen naar Erasmus zijn vernoemd: "Erasmus is alleen in Rotterdam geboren. Zijn ouders woonden in Gouda. Zijn vader was priester en mocht geen kind krijgen, dus toen zijn moeder zwanger was, ging ze tijdelijk naar Rotterdam om de geboorte te maskeren. Na de geboorte gingen ze weer naar Gouda."

NAAM

Erasmus heeft altijd Rotterdam in zijn naam gehouden. Bloemendal: "Hij vond zelf de stad belangrijk, dus hield hij de stad in zijn naam: Desiderius Erasmus Roterodamus. Hij wilde net als de oude adellijke Romeinen zijn naam een drieslag geven."


EER

Bloemendal kan zich voorstellen dat er zoveel attributen in Rotterdam vernoemd zijn naar de theoloog: "Erasmus is een belangrijke Nederlander geworden. Dat was al zo in zijn tijd en hij geniet nog steeds internationale faam. Dan kan ik me voorstellen dat je onder andere een brug naar hem vernoemt."

STANDBEELD

Erasmus wordt al een tijd vereerd in de havenstad. "Zo heeft beeldhouwer Hendrik de Keijzer voor het eerst een Erasmusbeeld gemaakt in de zeventiende eeuw. Sindsdien zijn er nog andere instellingen vernoemd naar de theoloog, zoals het gymansium, de universiteit en het ziekenhuis", vertelt Bloemendal.


Ster advertentie
Ster advertentie