Gijs 2.0
KRO-NCRV

Hoeveel geld verdient een Olympische speler?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoeveel geld verdient een Olympische speler?

Vannacht won Dafne Schippers zilver in plaats van goud. En dat leverde tranen op en frustratie. “Ik kan hier niet van genieten,” zei ze zelf. En dat is goed voor te stellen, want behalve een sportieve teleurstelling zal het ook wel wat in het prijzengeld schelen. Wat verdien je eigenlijk tijdens de Olympische Spelen, behalve natuurlijk de eeuwige roem?

Net terug uit Rio: Geert Slot van het NOC*NSF,

Medailles

Voor een gouden medaille krijg je 25.500 euro. Voor een zilveren medaille krijg je 19.125 en voor een bronsen medaille krijg je 12.750 euro. Als je tijdens de Spelen nog een medaille wint, krijg je voor je tweede plak nog maar 2/3 van het geldbedrag. En als je met een heel team meedoet, moet je het geldbedrag natuurlijk delen, maar er is wel een minimum bedrag bepaald per sporter.

NOC*NSF

Het geldbedrag wordt uitgekeerd door de NOC*NSF. "Je moet het meer als bonus zien dan als een salaris," legt Geert Slot uit. En dus kan je het bedrag niet vergelijken met bijvoorbeeld de prijzenpot van 3,5 miljoen euro van Wimbledon. Rijk wordt je dus niet van de Olympische Spelen. .

Prijzengeld

De Olympische sporters krijgen in Nederland trouwens pas sinds de Spelen van 2000 prijzengeld uitgekeerd. Daarvoor gebeurde dat niet. En over dat prijzengeld moeten ze ook gewoon belasting betalen, omdat het door de fiscus als loon wordt gezien.Ster advertentie
Ster advertentie