Gijs 2.0
KRO-NCRV

Rick Nieman: "Mensen in Amerika zijn aardiger en dat is niet plastic"

  1. Nieuwschevron right
  2. Rick Nieman: "Mensen in Amerika zijn aardiger en dat is niet plastic"

Rick Nieman was jaren lang het gezicht van RTL Nieuws, maar na 19 jaar zwaaide hij af. Een nieuwe carrière lonkte bij omroep WNL en schrijven blijft een passie van de journalist. In Wat Wij Van Amerika Kunnen leren neemt hij ons mee op reis door het beloofde land.

WAT WIJ KUNNEN LEREN VAN AMERIKA

In het zijn boek is Rick Nieman zeer positief over de Verenigde Staten. "Ik vind dat er oprecht een paar dingen zijn die wij kunnen leren van Amerika. Ze zijn vriendelijk daar, het is daar de overtreffende trap. En het is echt niet plastic. Ondanks alles wat daar gebeurt, proberen ze er wel echt iets van te maken. Tuurlijk is niet alles in orde maar het was er echt veel slechter."

HAAGSE LOBBY

In zijn programma Haagse Lobby, onderzoekt Nieman de machten en krachten in politiek Den Haag. "Het is best taaie kost. Maar we hebben inzichtelijk gemaakt wat zich daar afspeelt. Aardsvijanden werken op het hoogste niveau gewoon met elkaar om hun doel te bereiken."

Lobbyen in Nederland gaat anders ten opzcihte van Amerika weet Nieman. "Het zijn daar hele heldere regels. Je moet daar compleet transparant zijn, met wie praat je, waar over, hoe lang en wie is je werkgever? Het speelt zich veel meer af in de achterkamertjes."

Rick's boek Wat wij van Amerika kunnen leren, ligt nu in de winkel. En elke woensdagavond op NPO 2, is Haagse Lobby te zien bij WNL om 20.30 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie