Gijs 2.0
KRO-NCRV

Hoe briljant was Herman brood als beeldend kunstenaar?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe briljant was Herman brood als beeldend kunstenaar?

Op 11 juli 2001 deed Herman Brood, vanaf het dak van het Hilton Hotel, een sprong in het onbekende. Nu 15 jaar later is hij nog springlevend, in de herinnering van velen.

Springlevend

Springlevend in de herinnering, in boeken, films en musicals die over hem zijn gemaakt. Zijn muziek wordt nog dagelijks gedraaid en ook zijn schilderijen hangen overal. Als musicus dus zeer geliefd, maar als beeldend kunstenaar misschien nog wel meer.

Documentaire

Gwen Jansen maakte de Brood documentaire Kunst Begin Drrrr Niet Aan en vertelde gepassioneerd over hem als beeldend kunstenaar. "Het kwam recht uit zijn brein, hij maakte geen schetsjes, sommige noemen hem zelfs de voorloper van Banksy".

Bierviltjes

"Het liefst schilderde hij op bierviltjes", vertelt Gwen Jansen. "Herman maakte zijn werk tussen de mensen en voor de mensen. Dat is ook de reden dat zijn werk niet in de grote musea hangt.

Hij had zijn eigen tactieken om zijn werk aan de man te brengen. Zo gaf hij het gratis weg in de arme wijken en verkocht hij het voor duizenden euro's aan de rijken".

Ster advertentie
Ster advertentie