Gijs 2.0

Hans van Breukelen herbeleeft EK '88 elke dag

KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans van Breukelen herbeleeft EK '88 elke dag

We kennen hem natuurlijk vooral als de man onder de lat. Van keeper van PSV en van het enige Nederlands elftal dat ooit Europees Kampioen werd. Inmiddels is hij ook schrijver, wordt hij door bedrijven ingehuurd als spreker en nu staat Hans van Breukelen ook op de planken – samen met Evert ten Napel – met de voorstelling Waar was jij in ’88?

Hans zag niet aankomen dat PSV kampioen van de Eredivisie werd. Hij ging met 0,0001 procent hoop naar Zwolle om de wedstrijd te zien. Hans: “Het werd steeds stiller in het stadion, steeds spannender. Ik heb nog nooit met zo’n hoge hartslag op de tribune gezeten.”

De voorstelling die Hans met Evert ten Napel, voetbalcommentator, én met publiek maakt gaat dus over het EK van ’88. “Tot aan de pauze spelen we de voorbereidingen voor de finales. En na de pauze kijken we terug op de wedstrijden tegen Duitsland en Rusland. Met beelden.” Ook mensen die er toen nog niet bij waren vinden de show leuk, vooral door de beelden van de wedstrijden.

Hans kreeg kippenvel van het moment dat hij met het team aankwam in Nederland en ze er 5,5 uur over deden om naar Amsterdam te rijden. “Overal stonden honderdduizenden mensen. Het was ongelooflijk. Je zal toen maar een woonboot in Amsterdam gehad hebben.”

Als Top 2000-favoriet koos Hans voor Aretha Franklin met Think. Hans: “Voetbal is bij uitstek een denksport en daarom is Aretha Franklin enorm toepasselijk.”

Hans gaat wel kijken naar het EK, maar vindt het minder spannend om te kijken. "Ik ga kijken naar mooi voetbal. Mijn favoriet is België, omdat ze de underdog zijn. Ze hebben prachtige spelers die bij toonaangevende clubs spelen. Ik ben benieuwd hoe Frankrijk die als favoriet gaat starten het gaat doen."

Ster advertentie
Ster advertentie