Gijs 2.0
KRO-NCRV

Film kijken terwijl je geopereerd wordt

  1. Nieuwschevron right
  2. Film kijken terwijl je geopereerd wordt

Het AMC in Amsterdam is een proef begonnen waarbij mensen naar een film kunnen kijken, terwijl ze geopereerd worden. Het gaat dan natuurlijk om een operatie onder plaatselijke verdoving. Uit het onderzoek moet blijken wat de invloed is van het film kijken op bijvoorbeeld het herstel van de patiënt.

Wildernis

Tijdens de proef worden ongeveer 50 mensen geopereerd, terwijl ze naar de natuurfilm De Wildernis kijken. De patiënten kijken in de proef allemaal naar dezelfde film om de effecten goed te kunnen meten, maar als de resultaten positief zijn, mag de patiënt in de toekomst zelf kiezen naar welke film hij of zij kijkt.

Ontspanning

Er is al eerder onderzoek gedaan naar de effecten van muziek luisteren tijdens het ondergaan van een operatie. Dat blijkt ontspannign te brengen en blijkt voor pijnvermindering te zorgen. Het is de eerste keer dat de effecten van film kijken worden gemeten. Hoogleraar Marlies Schijven hoopt dat er bijvoorbeeld minder pijnbestrijding nodig is door de afleiding en ontspanning.

Net als in de film

De patiënt kijkt via een speciale bril naar de film waardoor het net is alsof je in de bioscoop zit. Je krijgt op die manier helemaal niks mee van de operatie als je dat niet wilt.


Ster advertentie
Ster advertentie