Gijs 2.0
KRO-NCRV

Lex Harding: “Ik zit het liefst met mijn klauwen in de grond”

  1. Nieuwschevron right
  2. Lex Harding: “Ik zit het liefst met mijn klauwen in de grond”

Radioheld en kunstverzamelaar Lex Harding was te gast om te praten over zijn nieuwe tentoonstelling over popart. Je kunt gerust zeggen dat zijn collectie de spuigaten uitloopt; in zijn eigen huis is geen plek meer voor de tientallen Warhols, Lichtensteins en Harings die hij over de jaren verzamelde. “Kunst moet gezien worden. Het mag niet verstoffen in het archief.”

Lex’ liefde voor popart werd onder andere aangewakkerd door de albumhoes van de band The Velvet Underground. Warhol bedacht voor de cover een half afgepelde banaan. Een verzamelwoede volgde al snel. Hoewel Warhol hele series maakte van één onderwerp heeft Lex nooit gestreefd naar complete collecties. “Met één uitzondering: ik heb alle 10 de Mick Jaggers van Warhol.”

Lex Harding: 'Kunst moet gezien worden'

Het verzamelen van kunst is niet zijn enige hobby. Tuinieren is zijn echte passie. "Ik zit het liefst iedere dag met mijn klauwen in de grond en het is verschrikkelijk mooi om naar een mooi gecoupeerde tuin te kijken." Maar het moet geen obsessie worden, vindt hij. "Dat het allemaal móet."

Maar je vindt Lex ook nog gewoon in de radiostudio. “Ik heb met hulp van Rob Stenders een eigen radiostation opgezet”, vertelt hij. “Ik was zelf niet tevreden over het aanbod op de Nederlandse radio als het gaat om muziek uit de jaren zestig en zeventig, dus toen ben ik zelf weer begonnen.” Lex, die onder andere Radio 538 opzette, heeft echter geen ambities met het station. “Ik maak radio alleen voor mijn eigen genoegen.”

Lex Harding: 'Ik maak radio voor mijn eigen genoegen'

Ster advertentie
Ster advertentie