Gijs 2.0
KRO-NCRV

Eindelijk! De 13e aflevering van Floris

  1. Nieuwschevron right
  2. Eindelijk! De 13e aflevering van Floris

Het was in 1969 het best bekeken tv-programma van het jaar: Floris! Er keken miljoenen mensen naar de serie waarin Rutger Hauer een middeleeuwse ridder speelde. Destijds zijn er 12 afleveringen uitgezonden van Floris, maar er waren 13 afleveringen geschreven en er waren ook al scenes opgenomen van de laatste aflevering. Die zijn dus nooit gebruikt. .
Gerard Soeteman is de scenarioschrijver van de 13 afleveringen.

Nooit uitgezonden

In de jaren '60 werden alle televisie programma's opgenomen in de studio. Floris was de eerste serie, die op lokatie is gefilmd. "Er werd een hele circustent afgehuurd om de kostuums en props te stallen voor de acteurs en de paarden en dat kostte wat," vertelt scenarioschrijver Gerard Soeteman.

Remake

Het materiaal dat is opgenomen voor de 13e aflevering, belandde bij het EYE in Amsterdam. Daar heeft een medewerker de scenes met behulp van het scenario alsnog gemonteerd. De missende stukken heeft hij ingevuld met tekeningen uit de strip Floris, die destijds in de Telegraaf verscheen.

Première

Vandaag wordt die dertiende aflevering dus voor het eerst vertoond op Kasteel Doornenburg, waar de serie in die tijd werd opgenomen.Rutger Hauer zal daarbij aanwezig zijn en ook scenarioschrijver Gerard Soeteman is erbij. "Ik kijk al nagelbijtend uit naar de vertoning vanmiddag. Het is de eerste keer dat ik het ga zien."

Ster advertentie
Ster advertentie