Gijs 2.0
KRO-NCRV

Wie is de beste Nederlandse vrouwelijke Olympiër ooit?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wie is de beste Nederlandse vrouwelijke Olympiër ooit?

Over 23 dagen starten de Olympische Spelen in Rio, maar vandaag wordt de Nederlandse Equipe officieel aan ons voorgesteld. En wat zien we dan, er gaan voor het eerst in de geschiedenis van de Zomerspelen meer vrouwen dan mannen mee naar dit grote sportspektakel. 108 heren tegenover 130 dames.

Ranomi Kromowidjojo, Anky van Grunsven, Ireen Wüst en Leontien van Moorsel, stuk voor stuk dames die ons kikkerlandje met succes hebben vertegenwoordigd op Olympische Spelen door de jaren heen. Samen zijn ze goed voor 14 (!) gouden medailles. Maar wie is de beste Nederlandse vrouwelijke Olympier ooit?

"Ireen Wüst is de beste van ons land! Ze won 4x goud, 3x zilver en 1x brons, dat zijn in totaal 8 medailles. Maar als je naar absoluut aantal plakken kijkt, dan is Ankyvan Grunsven met 9 medailles (3x goud, 5x zilver en 1x brons)", vertelt NOC*NSF woordvoerder Geert Slot.

Het blijf wel een beetje appels met peren vergelijken, legt Slot uit. "Voor teamsporten is het lastiger tellen. De dames wonnen sinds 1984 3x goud, 1x zilver en 3x brons op de Olympische Spelen."

Check hier het lijstje met de beste Nederlandse Olympiers.


Ster advertentie
Ster advertentie